Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Velikonoce na silnicích

LOUNY – Dopravní akce a nehodovost. 

Bezpečnost na silnicích o Velikonocích
Policisté si uvědomují, že o velikonočních svátcích usedají řidiči za volant svých vozů proto, aby navštívili své rodiny. Avšak tyto vyjížďky s sebou nenesou jen radostné rodinné sešlosti a ohlédnutí za tradicemi, ale bohužel také nepříznivý vývoj dopravní nehodovosti. Velikonoce jsou v dnešní společnosti spojeny s požíváním alkoholu a policisté se na silnicích přesvědčují o tom, že koledníci často usedají za volant pod jeho vlivem. Zřejmě si v tu chvíli neuvědomují, že svým jednáním ohrožují nejen sebe, ale také zdraví a životy ostatních účastníků silničního provozu. Policisté z celé republiky se proto zaměřili na sváteční silniční provoz, o čemž jsme vás informovali v tiskové zprávě Policejního prezidia ČR.
Celorepublikové akce se zúčastnili také lounští policisté, kteří si „posvítili“ na řidiče od 28. 3. do 2. 4. 2018. Strážci silnic měli v hledáčku například dodržování zákazu požívání alkoholu a jiných návykových látek, dodržování stanovené rychlosti, způsob jízdy, používání bezpečnostních pásů a zádržných systémů, telefonování za jízdy či technický stav motorových vozidel. Osmnáct policistů zkontrolovalo při této akci celkem 266 vozidel a zjistili 76 porušení dopravních předpisů. Stanovenou rychlost nedodrželo 17 řidičů, 12 jich nebylo za jízdy připoutáno bezpečnostním pásem. Policisté uložili také ve 4 případech pokutu za nepoužití zádržného systému. Nevyhovující technický stav mělo 11 vozidel. Koledníci za volantem byli ukáznění a policisté u nich při dechových zkouškách nezjistili přítomnost alkoholu ani v jednom případě.

Dopravní nehodovost
Bez alkoholu se bohužel neobešly 3 z 15 dopravních nehod, které se udály od 29. 3. do 3. 4 .2018. Při těchto kolizích naštěstí nedošlo k úmrtí ani k těžkému zranění. Lehce zraněno bylo 5 účastníků. Majetková škoda způsobená karamboly se vyšplhala na 1 030 000 korun. Jako hlavní příčina nehod se opět ukázal způsob jízdy s číslem 7. Rychlost se podílela na střetech ve 3 případech, stejně jako zvěř. Dva řidiči nedali přednost jízdě, a tak způsobili dvě dopravní nehody.


prap. Mgr. Irena Pilařová
Oddělení tisku a prevence Louny
email: krpulk.kr.pis.ln@pcr.cz
5. dubna 2018

vytisknout  e-mailem