Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

"Víkend bez tolerance na Českolipsku"

ČESKÁ LÍPA - Policisté si posvítili na řidiče. 

     V průběhu páteční a sobotní noci proběhla na Českolipsku dopravně bezpečnostní akce pod záštitou Krajského úřadu Liberec s názvem "Víkend bez tolerance". Stěžejním cílem akce bylo zjistit, zda řidiči neřídí pod vlivem alkoholu. Policisté však v rámci kontrol prověřovali dodržování všech zákonných povinností řidiče včetně tehnického stavu vozidel.

     V průběhu víkendu  policisté zkontrolovali celkem 278 řidičů. Zejména za špatný technický stav vozidel policisté uložili 12 blokových pokut v celkové výši 4 900 korun. Jeden přestupek policisté oznámili do správního řízení k projednání. Dechové zkoušky přístrojem dräger prokázaly alkohol u 10 řidičů. Dva řidiči nadýchali takové množství alkoholu, které zakládá skutkovou podstatu trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky s hodnotami 1,33 a 1, 81 promile alkoholu, dalších 8 řidičů se požitím alkoholu dopustilo  přestupku.

     Jeden řidič se pak ve zkráceném přípravném řízení zodpovídá z trestného činu řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění, neboť usedl za volant i přesto, že řidičský průkaz nevlastní. Ve zkráceném přípravném řízení policisté také stíhají dva řidiče, kteří měli v dechu 1,33 a 1, 81 promile alkoholu. Nejvyšší naměřenou hodnotu 1,81 promile alkoholu měl 38 letý řidič osobního vozidla značky Volkswagen, kterého policisté kontrolovali v sobotu v noci v Doksech. Policisté mu zabránili v další jízdě odtažením vozidla.

      Zkontrolovaní řidiči obdrželi z rukou policistů  kapesní alkoholové testery a letáky s preventivní tematikou. Jeden z nich  obsahuje  informace o příčinách smrtelných dopravních nehod na Liberecku za rok 2008,  včetně zajímavé popisné mapky a autentických obrazových snímků z kontrétních nehod se smrtelnými následky. Druhý leták upozorňuje řidiče na důležitost používání bezpečnostních pásů ve vozidlech.

     V sobotu večer se do dopravně bezpečnostního opatření zapojili i pracovníci Dopravního úřadu Česká Lípa, kteří zejména na Doksku kontrolovali, zda si řidiči taxislužby plní své zákonné povinnosti, jakými jsou například řádné označení vozidla, zapnutý a funkční tachometr ve službě nebo řádné vedení záznamu o provozu vozidla. Pracovníci úřadu zkontrolovali celkem 5 vozidel taxislužby, přičemž nedostatky zjistili jen u jednoho z nich.

    

vytisknout  e-mailem