Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Vymyslel si lupiče, aby získal ztracený mobil

MOST - Nyní se bude sám zodpovídat z protiprávního jednání; Ženám se za mříže nechtělo 

Za mříže se nikomu nechce
Některým lidem, kteří byli odsouzeni za trestnou činnost nepodmíněným trestem odnětí svobody, se nechce do vězení a nástup trestu záměrně prodlužují. Dopouštějí se přitom dalšího protiprávního jednání. V mosteckém regionu policie letos šetřila již 21 případů, kdy se odsouzeným za mříže nechtělo a policisté pak po nich pátrali. Někteří z nich byli za tento přečin již odsouzeni. Dva poslední případy šetřili policisté v Hamru. Dvě ženy ve věku 43 a 49 let si prokazatelně převzali výzvu od okresního soudu k nástupu trestu. Bez vážného důvodu nenastoupili a zdržovali se doma. Policisté mladší zadrželi v místě jejího bydliště v Janově. Starší byla zřejmě zodpovědnější, protože sama se po dvou měsících dostavila na obvodní oddělení v Hamru, kde byla zadržena a následně do vězení předána. I tak ženu neminulo trestní stíhání. Policejní komisař obě ženy obvinil z přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Za tento přečin může soud pachateli uložit trest odnětí svobody až na tři léta.

Ztratil mobil a vymyslel si lupiče
Tři neznámé lupiče marně hledali mostečtí kriminalisté od poloviny července. Šetřili oznámený zločin loupeže, který se měl stát v Mostě v parku u kina Kosmos. Tam byl údajně přepaden mladík z Mostu, který se ve večerních hodinách vracel domů. Cestou parkem k němu přistoupili tři nezmámí muži a napadli ho. Zkroutili mu ruce a poté mu z kapsy odcizili mobil a peněženku. Mladík se bránil, dokonce jednoho z lupičů udeřil tak, že ten upadl na zem a ostatní dva tomu jen přihlíželi. Napadený prý využil situace, lupiči z ruky vytrhl svoji peněženku a poté utíkal z místa činu k domovu. O mobil však přišel. Kriminalistům pak detailně popsal všechny tři lupiče s tím, že by je i poznal. Policisté začali po lupičích pátrat. Vypátrali záhy odcizený mobil, lupiče však ne. Opakovanými výslechy poškozeného se nakonec dopátrali pravdy. Ta byla trochu odlišná od původní výpovědi poškozeného. Ten totiž mobil kdesi ztratil, a protože ho chtěl zpátky, tak oznámil loupež. Nyní se bude pravděpodobně sám zodpovídat z protiprávního jednání.

Chtěl sim kartu, neměl na ni
Krást přišel do jednoho mosteckého supermarketu tento týden 30letý muž z Mostu. V regálu si vzal zboží a poté zašel do zkušební kabinky. Tam si lup ukryl pod oděv a poté z kabiny vyšel. Zamířil k pokladně a chtěl prodejnu opustit, aniž by něco platil. Jeho jednání však neuniklo oku pracovníků ostrahy a ti lapku zadrželi. V kapse oděvu pak přivolaní policisté našli tři SIM karty v hodnotě šesti set korun. Policisté muži sdělili s ohledem na minulou trestnou činnost podezření ze spáchání přečinu krádeže v zkráceném přípravném řízení.

Ze sklepa zmizelo kolo a kočárek
Do suterénu obytného panelového domu v ulici Česká v Mostě zavítal zloděj. Do domu vnikl bez potíží, poté se dostal i do sklepních prostor. Tam vypáčil sklepní kóji a z ní odcizil jízdní kolo výrobní značky Olpran modročerné barvy s dětskou sedačkou a vzal i uložený dětský kočárek značky IX-lender, ve kterém byl uložen dětský pytel. Poškozený majitel vyčíslil škodu na dvacet tisíc korun. Případ krádeže vyšetřuje mostecká policie. 

Milostný vzkaz nechal na omítce
Láskyplné vzkazy poslal své milé neobvyklou cestou neznámý autor. Ten na jeden obytný dům v srpnu napsal sprejem červené barvy větu a k ní namaloval i srdce. Zřejmě to považoval za nedostatečné vyjádření svého citu, protože obdobné vyznání vyjádřil na omítku i dalšího sousedního domu. Zamilovaný tak obci způsobil škodu ve výši pěti tisíc korun. Jeho jednání policisté kvalifikovali jako přečin poškozování cizí věci. 

Tři na jednoho
Krádež na osobě se stala v pondělí 16. srpna kolem 21. hodiny na zastávce tramvaje. V ulici Budovatelů v Mostě čekal na tramvaj 52letý muž u hotelu Viktor. Náhle k němu přišli nečekaně tři mladíci, kteří mu z ramene strhli sportovní tašku a poté běželi směrem k fotbalovému stadionu. Muž utrpěl hmotnou škodu ve výši deseti tisíc korun. V tašce měl sportovní oblečení, obuv, doklady, finanční hotovost a mobilní telefon. Případ krádeže vyšetřují mostečtí policisté.

Vůz našel na špalkách
Nemilé překvapení čekalo jednoho motoristu v obci v Krušných horách. Večer své vozidlo zaparkoval u rodinného domu. Ráno chtěl odjet autem do práce, vůz byl však nepojízdný. Za noci z něj totiž někdo odmontoval všechna čtyři kola s pneumatikami a Alu disky. Vozidlo pak zloděj podepřel špalky. Poškozený majitel odhadl škodu na třicet tisíc korun. Případem krádeže se zabývají hamerští policisté.

Lapka mobil odcizil z kabelky
Zloděje zaregistrovala mladá žena, která byla tento víkend nakupovat v jednom mosteckém supermarketu. Když vycházela, tak cítila, že se v její těsné blízkosti pohybuje neznámý muž s kapucí na hlavě a všimla si, že ji z kapsičky u kabelky vytáhl mobilní telefon. Muž však na nic nečekal a okamžitě se dal na útěk. Žena na něj volala, ale mladík se ztratil mezi obytnými domy v ulici Budovatelů. Poškozená odhadla škodu na pět set korun. Krádež na osobě vyšetřuje mostecká policie.

Pilu musel vrátit
Prodejnu s nářadím navštívil 43letý muž z Mostu. V regálu si vybral motorovou pilu značky Partner, která se mu zalíbila i přes cenu kolem deseti tisíc korun. Muž si ji však nehodlal koupit a nemínil s ní ani následně procovat. Do obchodu přišel s úmyslem něco odcizit a poté lup zpeněžit v některé zastavárně. Pilu si uložil do velké igelitové tašky a poté zamířil k pokladně. Scénář mu však nevyšel tak, jak plánoval. U pokladny na něj čekali pracovníci ostrahy a ti přivolali policisty. Muži zákona pak lapkovi sdělili podezření ze spáchání přečinu krádeže ve zkráceném přípravném řízení. 

19. srpna 2010
 

vytisknout  e-mailem