Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Výsledky kontrol na silnicích

TEPLICE - Od pátku probíhaly dopravně bezpečnostní akce, policisté mimo jiné řešili požití alkoholu i drog. 

     V souvislosti s velikonočními svátky přijali policisté opatření k zajištění bezpečnosti a plynulosti silničního provozu, protože s ohledem na typ svátků byl předpoklad zvýšené konzumace alkoholických nápojů řidiči, kteří jsou tak nezodpovědní, že jsou schopni usednout za volant pod vlivem alkoholu.
     Zvýšené kontroly začaly již v pátek, kdy se policisté v rámci celorepublikové akce zaměřili jak na dodržování zákazu požívání alkoholu a jiných návykových látek před jízdou a během ní, tak i dalších pravidel silničního provozu. Strážci zákona zastavili 129 vozidel a zjistili 57 přestupků. Pět osob za jízdy nepoužilo bezpečnostní pásy, dvanáct vozidel nevyhovovalo předepsanému technickému stavu, jeden řidič byl pod vlivem alkoholu a jeden člověk měl pozitivní test na omamné a psychotropní látky. Přestupcům byly uděleny blokové pokuty ve výši 16 500 korun, tři případy bude ve správním řízení projednávat příslušný úřad.
 
     V sobotu se konala další dopravně bezpečností akce, do které se opět kromě dopravních policistů zapojili i kolegové z obvodních oddělení a oddělení hlídkové služby. Celkem zkontrolovali 115 vozidel, 50 řidičů porušilo platné předpisy. Nejčastějším porušením zákona bylo nepoužití bezpečnostních pásů, připoutáno nebylo 14 osob, stejný počet vozidel neodpovídalo předepsanému technickému stavu. Pedál plynu „přišláplo“ více než bylo vhodné celkem 5 řidičů, dvou přestupků se dopustili chodci. Dva řidiči byl pod vlivem alkoholu a jeden řidič měl pozitivní test na drogy. Během akce policisté uložili „hříšníkům“ pokuty v celkové výši 15 300 korun, tři přestupky byly oznámeny k vyřízení ve správním řízení.
 
     Větší počet hlídek byl na Teplicku v ulicích i během Velikonočního pondělí. Při kontrolách vozidel dopravní policisté zaevidovali 19 přestupků, z nichž nejčastějším bylo opět nepoužití bezpečnostních pásů a špatný technický stav.
 
     Od páteční půlnoci jsme v okrese Teplice přistihli celkem šest řidičů, u kterých byla pozitivní zkouška na přítomnost alkoholu v dechu, u dvou osob byl pozitivní test na přítomnost omamných a psychotropních látek, jeden muž odmítl dechovou zkoušku na přítomnost alkoholu i drogový test.
     Dva řidiči „nadýchali“ pod jedno promile alkoholu v dechu, tyto případy bude správní orgán projednávat jako přestupky, u čtyř mužů policisté naměřili hodnoty od 1,3 do 1,9 promile alkoholu v dechu. Tři se budou zodpovídat ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky, za který trestní zákoník stanoví až roční vězení. Jednačtyřicetiletý muž, který v sobotu večer havaroval v Háji u Duchcova, by mohl strávit za mřížemi dokonce tři roky, protože mu policisté po nehodě naměřili skoro 1,2 promile alkoholu v dechu.
 
 
Teplice 7. dubna 2015, nprap. Bc. Daniel Vítek
tiskový mluvčí KŘP Ústeckého kraje
Oddělení tisku a prevence Teplice
tel. č. 974 439 207
email: krpulk.kr.pis.tp@pcr.cz

vytisknout  e-mailem