Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

Zaměřeno na chodce

LOUNY - Výsledky dopravní akce. 

Ohlédnutí za minulým rokem nám přináší nešťastná čísla. Statistiky ukazují, že v průběhu roku 2018 se na silnicích lounského okresu událo více nehod s účastí chodců. Policisté vyjížděli k 34 nehodám, u kterých se objevili právě tito nejvíce zranitelní účastníci silničního provozu. Pouze jeden chodec ze střetů se „silnějším soupeřem“ vyvázl bez zranění. Lehce zraněno bylo 26 osob, 4 utrpěly těžká zranění a 3 chodci bohužel svůj boj o život po srážce prohráli.

V souvislosti s tímto pohledem zpět se policisté z lounského okresu zaměřili během včerejšího dne na tuto nejrizikovější skupinu. Strážci bezpečných silnic společně s preventistkou upozorňovali neukázněné chodce na nebezpečí, která jim hrozí. U některých prohřešků, které chodci spáchali, stačila jen domluva. Tito na rozloučenou dostali reflexní pásky a policisté apelovali k jejich větší opatrnost při pohybu na silnicích. Tři provinilci si od policistů vysloužili pokutu.

Přesto, že zákon o silničním provozu ukládá povinnost užívat reflexní prvky za snížené viditelnosti mimo obec, policisté doporučují užívat tyto prvky s ohledem na svou maximální bezpečnost i v obci. Například při pohybu na přechodu pro chodce, tím značně zvýší svou viditelnost. Řidič chodce označeného reflexním materiálem může registrovat až na 200 metrů. Což je vzdálenost, která stačí na včasnou reakci. Když bychom porovnali viditelnost u chodce, který se pohybuje pouze v tmavém oblečení, jde o vzdálenost mnohonásobně menší. Řidič může chodce registrovat na pouhých 18 metrů. Zároveň policisté upozorňují, že také u chodců je dostatečné věnování pozornosti silničnímu provozu nad míru důležité. Pokud se vaše smysly zaměří například na mobilní telefon, nebo na hudbu, která hraje ve vašich uších, může mít pouhé přecházení ulice fatální následky.

V průběhu této akce policisté nezavírali oči ani nad prohřešky ostatních účastníků silničního provozu. Zkontrolovali 42 vozidel. Motoristé si odnesli pokutu například za překročení nejvyšší povolené rychlosti nebo za neužití bezpečnostních pásů. Dechová zkouška ani v jednom případě policistům neukázala pozitivní výsledek.


 nprap. Mgr. Irena Pilařová
Oddělení tisku a prevence Louny
email: krpulk.kr.pis.ln@pcr.cz
mobil: 724 155 239
24. ledna 2019
 

Odkazy do noveho okna

Dopravní akce zaměřená na chodce

Dopravní akce zaměřená na chodce 

Detailní náhled

Dopravní akce zaměřená na chodce

Dopravní akce zaměřená na chodce 

Detailní náhled

Dopravní akce zaměřená na chodce

Dopravní akce zaměřená na chodce 

Detailní náhled

Dopravní akce zaměřená na chodce

Dopravní akce zaměřená na chodce 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem