Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Cvičení pořádkových jednotek

Líně - Na letišti v Líních 

     Ve čtvrtek 18. dubna 2013 proběhlo v areálu objektu letiště v Líních na Plzeňsku součinnostní cvičení pořádkové jednotky Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje a speciální pořádkové jednotky Praha.
     Policisté pořádkové jednotky zde ve spolupráci s kolegy z dopravní policie, oddělení služební kynologie nebo oddělení služební hipologie Praha, Letecké služby Policie České republiky a dalšími subjekty jako je Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje a hasičský záchranný sbor Nýřany nacvičili mimo jiné zajištění bezpečnosti na ohlášeném shromáždění a pochodu, zákrok proti dvěma znepřáteleným skupinám, kteří narušují veřejný pořádek, zákrok proti osobám, kteří nelegálně obsadily opuštěný dům a použití donucovacích prostředků proti agresivním pachatelům.
     Do předem pěti pečlivě připravených a do detailů propracovaných modelových situací se zapojili i členové antikonfliktního týmu Krajského ředitelství policie České.
     Během modelových situací kolegové nacvičovali, jak zajistit klidný průběh řádně ohlášeného shromáždění a správný postup proti agresivním odpůrcům, kteří se snažili poklidný pochod narušit. Policisté se museli zákonným způsobem vypořádat i s pasivními protestujícími. V rámci výcviku poskytovali první pomoc zraněným osobám nebo zasahovali do rvačky dvou znepřátelených skupin.
     Cílem cvičení bylo nejen nacvičit taktiku zabránění protiprávního jednání při nepokojích ve městě, ale i prověřit vzájemnou součinnost a schopnost komunikace mezi jednotlivými složkami policie, ostatními subjekty podílejícími se na takovýchto akcích a řídícím štábem. Cvičení bylo celou dobu dokumentováno mobilním monitorovacím centrem a vrtulníkem Letecké služby Policie České republiky. Cvičení se zúčastnili i kolegové z policejního prezídia Horní Falc, zástupce policejního prezidenta Stephan Kirsch a kolegové z policejního prezídia Dolní Bavorsko. Nechyběli ani velitelé pořádkových jednotek. V rámci spolupráce se na oplátku zúčastní zástupci pořádkových jednotek Policie České republiky cvičení v Bavorsku. 
     Během cvičení nebyly zjištěny žádné závažnější nedostatky v činnostech družstev pořádkové jednotky ani v součinnosti s ostatními složkami, které se na cvičení podílely. 
 
nprap. Ivana Telekešová, DiS.
19. dubna 2013

vytisknout  e-mailem