Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Další dvě loupeže objasněny

PLZEŇ – Pachatel dvou loupežných přepadení usvědčen a obviněn. 

     Výbornou práci v boji proti násilné trestné činnosti opět odvedli policisté Služby kriminální policie a vyšetřování Městského ředitelství policie Plzeň, kteří zjistili a dopadli pachatele loupežného přepadení 46leté ženy z Plzně. K loupeži došlo 3. ledna tohoto roku kolem půl třetí ráno. Pachatel přiběhl k poškozené, která šla po stezce pro chodce podél řeky Radbuzy v Plzni na Borech, uchopil jí zezadu za kabelku, kterou měla pověšenu na rameni, a pokusil se jí tašku strhnout a odcizit. Protože napadená kabelu bránila, trhnul za ni ještě jednou, čímž se mu podařilo tašku roztrhnout a ženu povalit na zem. Tohoto okamžiku pohotově využil, ze země sebral peněženku, kterou ještě na místě prohledal, z ní odcizil finanční hotovost, a poté ji zahodil. Poškozené ještě stačil odcizit mobilní telefon a s  lupem z místa činu utekl.
     Na místo přivolaní policisté ihned zahájili pátrání po pachateli, v jehož rámci se zaměřili samozřejmě i na pátrání po odcizeném hovorovém zařízení. V průběhu šetření případu aparát nalezli v jedné z plzeňských zastaváren, kam jej pachatel odnesl. Nejen tato indicie, ale i řada dalších důkazů pak kriminalisty přivedla na stopu teprve 25letého recidivisty s bohatou kriminální minulostí.
      Tomu je kladeno za vinu i další loupežné přepadení, kterého se dopustil 12. února tohoto roku. Pět minut před osmou hodinou večerní oslovil náhodného chodce, který šel po chodníku ulice Koterovská v Plzni, a požadoval po něm vydání tašky, kterou 29letý muž nesl přes rameno. Poté, co poškozený tašku odmítl vydat, uchopil pachatel popruh tašky a silně jím škubl. Vzápětí udeřil muže pěstí do obličeje. Poté svůj požadavek zopakoval. Poškozený mu kabelu z obavy o své zdraví podal. Pachatel vysypal celý obsah zavazadla na zem, sebral peněženku, ze které vyjmul 160 korun a odhodil jí zpět na chodník. Pak napadenému přikázal vydat mu mobilní telefon. Z hovorového zařízení se nejdříve snažil vyndat SIM kartu, což se mu nepodařilo. Proto jej vrátil poškozenému s pokynem, aby kartu vyjmul sám. Po vyndání SIM karty z přístroje se opět telefonu zmocnil a z místa utekl.
     Za výše popsané dva násilné skutky bylo mladému agresorovi sděleno obvinění ze spáchaní zvlášť závažného zločinu loupež, za který mu hrozí až deset let odnětí svobody.
 
por. Ing. Hana Štefflová
3. července 2014
 
 

vytisknout  e-mailem