Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Daňová trestná činnost

PLZEŇSKÝ KRAJ - Obviněný měl způsobit škodu přes 66 milionů korun. 

Několikaletá spolupráce policistů odboru hospodářské kriminality plzeňského krajského ředitelství a celníků z oddělení odhalování trestné činnosti byla tento týden završena na jižním Plzeňsku zadržením 48letého muže. Ten se měl dopustit zvlášť závažného zločinu  zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby a stát tak připravit o více jak 66 milionů korun.
Na případu začali pracovat policisté a celníci regionální daňové KOBRY Plzeňského kraje v roce 2012. K rozkrytí všech důležitých informací případu byl vytvořen společný pracovní tým s krycím názvem "Aceite". V rámci provedeného šetření bylo zjištěno, že nyní již obviněný muž,  měl v období roku 2012 dovézt ze zahraničí do naší republiky přes 11 milionů litrů benzinu a motorové nafty v hodnotě přesahující 200 milionů korun v cenách bez daně z přidané hodnoty (dále DPH). Na území České republiky pak měl tyto pohonné hmoty obratem prodat v ceně s DPH, ale povinnost odvodu DPH již nesplnit. DPH tak nebylo zaplaceno, čímž měla být České republice způsobena škoda více jak 66 milionů korun.
Součástí obsáhlého spisového materiálu, který je k danému případu veden, jsou i skutečnosti a postupy, které měl obviněný k zastření své trestné činnosti využívat. Jednalo se přitom o několik společností s ručením omezeným, které obviněný ovládal prostřednictvím angažovaných osob tzv. "bílých koní".
Dnes se rozhodovalo o vzetí obviněného do vazby. Policisté dali podnět krajskému státnímu zastupitelství na jeho vzetí do vazby, které podalo návrh soudu a soudce dnes dopoledne rozhodl. Návrh akceptoval a tak bude čekat obviněný na rozhodnutí o vině a trestu ve vazební věznici. Dle trestního zákoníku hrozí pachateli popsaného protiprávního jednání až desetiletý trest odnětí svobody.

por. Bc. Jana Tomková
3.3.2016

vytisknout  e-mailem