Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Daňový únik

ROKYCANSKO - Padesátiletý muž je obviněn z pokračujícího zločinu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby. 

     Policejní komisař zahájil trestní stíhání proti padesátiletému muži z Rokycanska. Muž byl obviněn z pokračujícího zločinu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby. Ten jako osoba samostatně výdělečně činná v rozporu s povinností danou zákonem o daních a o dani z přidané hodnoty v účetním období podal na finanční úřad daňové přiznání k dani z příjmů fyzických osob, kde měl úmyslně zatajit příjmy z několika vystavených faktur, které nebyly zahrnuty v evidenci pro daňové účely, a v daňovém přiznání zkrátil daň z příjmů fyzických osoba za kalendářní rok.
    
Z vyšetřování vyplývá, že muž uskutečnil taková zdanitelná plnění, k těmto vystavil daňové doklady a na základě nich přijal peníze na svůj účet. Tyto daňové doklady však nezahrnul do své daňové evidence a nezaplatil zákonem stanovenou daň z příjmů a daň z přidané hodnoty, což mu zákon ukládá.
    
Muž je obviněn, že se dopustil pokračujícího zločinu, když ve své daňové evidenci úmyslně neevidoval příjmy, které nechal zaslat na svůj soukromý účet, který nebyl součástí daňové evidence a nebyl předkládán účetní. Výše způsobená škoda byla znaleckým posudkem po přepočtu zkrácené daně určena na výši přesahující jeden milion korun českých, kdy se jedná o škodu ve značném rozsahu. Dále byl muž obviněn, že měl úmyslně předložit fiktivní faktury vystavených za společnost, která fakturaci za uvedené období vyvrátila, jelikož v daném období byla jako společnost neaktivní. Po znaleckém zkoumání bylo zjištěno, že vylákáním výhody na dani by byla daň zkrácena v částce přesahující 1 300 000 korun, což bylo ve stadiu pokusu, jelikož faktury nebyly ze strany finančního úřadu uznány. Pachateli takového jednání v případě prokázání viny hrozí v pravomocném rozhodnutí odnětí svobody na dvě léta až osm let.


nprap. Hana Kroftová
9. ledna 2018

vytisknout  e-mailem