Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Dopravně bezpečností akce zaměřená na alkohol

PLZEŃSKÝ KRAJ - Policisté zjistili celkem 7 podnapilých řidičů 

     Minulý týden probíhala ve dnech 30.4. a 1.5.2013 v souvislosti s „pálením čarodějnic“ a prvomájovými oslavami na silnicích Plzeňského kraje dopravně bezpečnostní akce zaměřená především na dodržování zákazu požívání alkoholických nápojů a jiných návykových látek řidiči.
     Do akce se zapojili kolegové dopravní a pořádkové policie, kteří v průběhu těchto dnů zkontrolovali 485 vozidel, kdy zjistili 100 přestupků, za které uložili přímo na místě 90 blokových pokut v celkové výši 29.200,- Kč. Deset případů bylo předáno k vyřízení správnímu úřadu.
      Policisté mimo dodržování zákazu požívání alkoholických nápojů a jiných návykových látek před a během jízdy kontrolovali samozřejmě dodržování všech ustanovení zákona o provozu na pozemních komunikacích, dále pátrali po osobách, odcizených věcech a vozidlech.           
 
      Nejčastějším prohřeškem bylo nedodržení stanovené rychlosti a to celkem ve 25 případech. U 17ti vozidel policisté shledali nevyhovující technický stav. Dvakrát kolegové řešili nepoužití bezpečnostních pásů a celkem sedmkrát bylo u řidičů zjištěno požití alkoholických nápojů před nebo během jízdy, kdy u jednoho z řidičů kontrolovaného na území Klatovska bylo orientační dechovou zkouškou zjištěno 2,16 promile alkoholu v těle. Mezi hřešící řidiče patřili i dva cyklisté, kdy jeden nadýchal 0,97 promile a druhý 2,25 promile alkoholu v krvi.
 
        Nejen řidiči motorových vozidel ale i cyklisté, kteří jsou podle zákona o provozu na pozemních komunikacích považováni za řidiče nemotorového vozidla, by měli mít na paměti, že jízda pod vlivem alkoholu a jiných návykových látek je nezákonná.
 
       V podobných akcích budou policisté i nadále pokračovat.
 
por. Ing. Hana Štefflová
6. května 2013
 
 

vytisknout  e-mailem