Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Dopravní nehodovost za rok 2010

Policisté na Tachovsku evidují dopravních nehod méně 

Dopravní policisté za loňský rok evidují celkem 309 dopravních nehod, při kterých bylo 167 osob zraněno lehce, 6 osob bylo zraněno těžce a 6 osob bylo usmrceno. V porovnání s údaji za předloňský rok se jedná o pokles hodnot ve všech uvedených kategoriích. V roce 2009 totiž policisté evidovali celkem 342 nehod, tedy o 33 více než v roce 2010. Lehce zraněných osob v roce 2009 evidovali policisté 176, což je o 9 více, těžce zraněných osob bylo 10, tedy o 4 více a usmrcených osob bylo 8, což je o 2 více. Celková škoda přesáhla 30 miliónu korun. V tomto případě je to přibližně o 3 milióny více než v roce 2009.
Z celkového počtu dopravních nehod jich řidiči motorových vozidel zavinili nejvíce, a to 276. Řidiči nemotorových vozidel zavinili 11 nehod a na chodce připadá 7 dopravních nehod. V tomto případě se jedná o nárůst o jednu dopravní nehodu v porovnání s rokem 2009. Děti do 15 let byly účastníky dopravních nehod ve 45 případech – i v tomto směru se oproti předloňskému roku jedná o nárůst, a to o 13 případů.
Požití alkoholu ze strany řidiče bylo při dopravních nehodách zjištěno ve 24 případech.
Nejčastějšími příčinami dopravních nehod jsou opět způsob jízdy (123 případů), nepřiměřená rychlost (121 případů) a nedání přednosti v jízdě (36 případů).
V souvislosti s lokalizací dopravních nehod na Tachovsku lze konstatovat, že z celkového počtu 309 dopravních nehod se jich 108 stalo v obci, zbylých 201 nehod policisté evidují mimo obec. K největšímu počtu nehod dochází na silnicích druhých tříd, kde jich policisté za rok 2010 evidují 136. Na silnicích třetích tříd jich policisté evidují 60 a na místních komunikacích, což jsou komunikace ve městech a obcích, evidují policisté 61 dopravních nehod. Naopak nejméně dopravních nehod zaznamenali policisté na silnici 1. třídy, což je komunikace vedoucí přes Chodovou Planou na Novou Hospodu, a to 45 nehod. Jedná se sice o nejmenší počet nehod na této silnici, ale jejich následky jsou většinou závažné, neboť z větší části se jedná o dopravní nehody, kde je příčinou nepřiměřená rychlost jízdy.
Dnem v týdnu, kdy dochází k největšímu počtu dopravních nehod, je pátek. Policisté v tomto dni evidují 51 nehod. Na dalším místě je s počtem 50 dopravních nehod úterý a sobota. Nejméně nehod připadá na neděli a čtvrtek, v obou případech je to 37 dopravních nehod.
Závěrem řidičům jen připomeňme, že na základě vyhlášky ministerstva vnitra, musí mít od ledna letošního roku ve svých vozidlech autolékárničky, které  musí obsahovat mimo jiné i resuscitační masku s výdechovou chlopní a filtrem, isotermickou fólii o rozměrech nejméně 200 cm x 140 cm, nůžky se zaoblenými hroty a leták o postupu při zvládání dopravní nehody.  Od ledna musí být navíc motorová vozidla vybavena oděvním doplňkem s označením z retroreflexního materiálu, tedy reflexní vestou.
 
por. Bc. Dagmar Jersáková
24. 1. 2011

vytisknout  e-mailem