Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Dopravní nehodovost za rok 2016

TACHOVSKO – Dopravní policisté mohou konstatovat, že došlo k poklesu dopravních nehod na silnicích tachovského okresu. Za loňský rok evidují o dvacet šest kolizí méně než předloni.  

     Dopravní policisté za loňský rok evidují na silnicích okresu Tachov (vyjma úseku dálnice D5) celkem 408 dopravních nehod, což je o 26 nehod méně než v roce 2015, kdy jich evidovali 434.
     Ze statistických údajů vyplývá, že v loňském roce bylo při nehodách lehce zraněno 242 osob, těžce zraněno 11 osob a 5 osob bylo usmrceno. V porovnání s předloňským rokem se jedná o nárůst ve všech těchto ukazatelích. Největší rozdíl je zaznamenán v počtu lehce zraněných osob, kterých je evidováno o 22 více než v roce předloňském. Těžce zraněných osob je za loňský rok o 1 více a usmrcených osob je také o 1 více.  
     Celková škoda přesáhla 30 700 000 korun.
     Z celkového počtu dopravních nehod jich řidiči motorových vozidel zavinili nejvíce, a to 353. Řidiči nemotorových vozidel zavinili 18 nehod, na chodce připadají 2 dopravní nehody. Děti do 15 let byly účastníky dopravních nehod ve 34 případech.      
     Požití alkoholu ze strany řidiče – viníka bylo při dopravních nehodách zjištěno v 50 případech, což je o 6 více než v předloňském roce, kdy jich policisté evidovali 44. Nejvíce podnapilých řidičů havarovalo v pátek (16) a v sobotu (14). Nejméně kolizí způsobených podnapilými řidiči připadá na pondělí (2) a středu (3). Přesto, že policisté v posledních letech evidují řadu řidičů, kteří jezdí pod vlivem drog, v loňském roce způsobili dopravní nehodu pouze 4 zdrogovaní řidiči.
     Nejčastějšími příčinami dopravních nehod jsou již tradičně: způsob jízdy (192 případů), nepřiměřená rychlost (123 případů) a nedání přednosti v jízdě (40 případů).
     Dnem v týdnu, kdy docházelo k největšímu počtu dopravních nehod, je pátek. Policisté v tomto dni evidují 83 nehod, přičemž nejvíce dopravních nehod – 16 – způsobili řidiči mezi 14:00 a 16:00 hodinou. Na dalším místě jsou pondělí (59 dopravních nehod) a sobota (58 dopravních nehod). Naopak nejméně řidičů havarovalo v neděli 48) a ve středu (39).
     V souvislosti s lokalizací dopravních nehod na Tachovsku lze konstatovat, že z celkového počtu 408 dopravních nehod se jich 253 stalo mimo obec, zbylých 155 nehod policisté evidují v obci.  K největšímu počtu nehod dochází na silnicích druhých tříd, kde jich policisté za rok 2016 evidují 184, naopak nejméně kolizí, vyjma účelových komunikací, jako jsou polní a lesní cesty a parkoviště, evidují na silnici 1. třídy, což je komunikace vedoucí přes Chodovou Planou na Novou Hospodu, a to 53 nehod. V porovnání s rokem 2015 je to o 8 nehod více. Přesto, že policisté na této komunikaci evidují nejmenší počet kolizí, jejich následky jsou většinou závažné, neboť z větší části se jedná o dopravní nehody, kde je příčinou nepřiměřená rychlost jízdy a nedání přednosti v jízdě. Závažnost následků na této silnici potvrzuje i loňská nejtragičtější dopravní nehoda na území okresu Tachov, která se stala mezi Planou a Chodovou Planou. Při ní po střetu osobního vozidla s nákladní soupravou zahynuli dva lidé – 65letý řidič osobního auta a jeho 60letá spolujezdkyně. 

por. Bc. Dagmar Jiroušková
16. 1. 2017

vytisknout  e-mailem