Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Drogová kriminalita na Tachovsku

Policisté evidují nárůst trestných činů  

 Za rok 2010 šetřili kriminalisté v souvislosti s drogovou problematikou na Tachovsku celkem 22 skutků, které byly kvalifikovány jako trestný čin nedovolená výroba a držení omamných a psychotropních látek a jedů. Přitom kriminalisté zadrželi celkem 17 pachatelů, kteří byli za uvedené protiprávní jednání trestně stíháni. Celkový počet pachatelů zahrnuje i dva cizince, kteří se na páchání trestné činnosti podíleli. Kriminalisté odhalili také 2 objekty, ve kterých nalezli rostliny indického konopí pěstované a určené k následné distribuci. Jeden objekt se nacházel na Bezdružicku, v něm policisté zajistili více než 1 900 rostlin. Ve druhém případě kriminalisté odhalili pěstírnu konopí v bytě na Stříbrsku. 
Při porovnání let 2009 a 2010 lze konstatovat, že došlo k nárůstu trestných činů, které byly kvalifikovány jako trestný čin nedovolená výroba a držení omamných a psychotropních látek a jedů, neboť v roce 2009 těchto případů kriminalisté evidovali 14, což bylo o 8 méně než v loňském roce, kdy jich zaznamenali 22. V roce 2008 těchto trestných činů však kriminalisté evidovali dokonce 23.
Na odhalování závažné drogové kriminality policisté spolupracují i s dalšími územními odbory a organizacemi, dokonce i se zahraničními kolegy. Například v loňském roce se kriminalistům podařilo odhalit pachatele, který omamné látky distribuoval zahraničním odběratelům. Na základě vzájemné spolupráce se pak podařilo odhalit i další trestnou činnost v souvislosti s distribucí na území cizího státu.
Při běžných kontrolách policisté zjistili také 10 přestupků na úseku ochrany před alkoholismem a jinými toxikomániemi, což je o 3 více než v roce 2009. Uvedené přestupky byly oznámeny příslušnému správnímu orgánu.
V souvislosti s drogovou kriminalitou to však nejsou jediná statistická data za loňský rok. Do statistiky je nutné zahrnout i řízení vozidla pod vlivem omamných látek, vyjma alkoholu. Za rok 2010 policisté při dopravních kontrolách či nehodách zjistili celkem 23 řidičů, kteří řídili vozidlo pod vlivem drog, což je o 5 více než v roce 2009. Z těchto případů bylo 18 skutků kvalifikováno jako přestupky v dopravě, ve zbylých 5 případech se jednalo o trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky.
To, že do styku s drogami přichází stále mladší děti, potvrzuje i fakt, že v loňském roce kriminalisté na Tachovsku zjistili celkem 12 nezletilých a mladistvých odběratelů drog – tedy dětí do 18 let. V rámci preventivního působení v této problematice nabízí policie školským zařízením besedy pro žáky i jejich rodiče.

por. Bc. Dagmar Jersáková
4. 4. 2011

vytisknout  e-mailem