Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Hanobení lidských ostatků

ROKYCANY - Pachatel ze skříňky u náhrobků odcizil urny i ostatky. 

     Lhostejnosti vůči zesnulým se dopustil pachatel, kterého od krádeže neodradilo ani místo posledního odpočinku zesnulých. Pachatel měl v prvním případě udeřit na hřbitově v Rokycanech, kde v přesně nezjištěné době od 2.11. do 16.11. 2013 odcizil z volně přístupné skříňky u hrobu dvě měděné urny s ostatky. Škodu na odcizených urnách vyčíslila poškozená na 2 tisíce korun. S obdobným skutkem pachatele se setkala poškozená, která oznámila, že  v době od 2.11. do 17.11. 2013 odcizil pachatel z nezajištěné skříňky náhrobku u hrobu na hřbitově v Rokycanech urnu s ostatky.
Policisté z obvodního oddělení Rokycany prověřují  jednání pachatele a ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu hanobení lidských ostatků. V případě zjištění pachatele a prokázání jeho viny může být dle trestního zákoníku potrestán odnětím svobody až na dvě léta nebo zákazem činnosti.
 
     Policie touto cestou žádá občany, aby v případě, že dojde k narušení hrobů nebo odcizení uren či jejich poškození, neváhali a ihned celou věc oznámili na Policie ČR.  Policie žádá rovněž občany, aby v případě, že se na hřbitovech či přilehlých místech setkají s podezřelou osobou nebo jejím podezřelým jednáním,  aby ihned učinili oznámení a zamezili tak páchání této trestné činnosti.

nprap. Hana Kroftová
19.11.2013

vytisknout  e-mailem