Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Internetové podvody

PLZEŇ-VENKOV - Pozor při online nákupech, obezřetnost se v tomto případě jistě vyplatí. 

Na teritoriu Územního odboru Plzeň-venkov se v současné době množí podvody na internetu. Možná je to tím, že lidé začali nakupovat dárky na Vánoce a nákup na internetu je pro mnohé z nás pohodlnější. Lidé si objednají zboží na e-shopu, zaplatí za něj předem, ale zboží již následně neobdrží. Poškození pak nemají ani peníze, ani zboží.

V těchto dnech se na policisty z obvodního oddělení Přeštice obrátil 57letý muž z obce na Přešticku. Muž si asi v polovině října letošního roku objednal na jednom z internetových portálů štípač na dřevo. Dle instrukcí portálu zaplatil za zboží požadovanou částku ve výši téměř šest a půl tisíce korun. Přesto, že zákazníkovi přišla faktura za zakoupené zboží, štípačku do dnešní doby neobdržel. Další nemilou zkušenost s online nákupem má 39letá žena z Nýřanska. Ta si přes internet objednala hrací konzoli v částce téměř tři a půl tisíce korun. Přesto, že splnila podmínky prodávajícího, do současné doby zboží neobdržela. Policisté oba případy kvalifikovali jako trestný čin podvod.

Uvedené případy bohužel nejsou ojedinělé. Proto bychom chtěli apelovat na všechny internetové zákazníky, aby si objednávali zboží pouze u renomovaných a prověřených on-line obchodníků. Varovným signálem může být podezřele nízká cena, na kterou podvodníci zákazníky často lákají, ale také třeba požadování platby předem na účet bez možnosti dobírky. Rovněž doporučujeme sledovat recenze a důvěryhodnost portálu, kde nakupujete. Nikomu přes internet neposkytujte své identifikační údaje, a už vůbec neposílejte kopie svých dokladů. Podvodníci jej totiž mohou následně využít k podvodům tím, že se schovají za získanou identitu. Svoji pozornost věnujte zejména nákupům na bazarových internetových stránkách a jednotlivé prodejce si ověřte. Pokud byste se přes všechna varování stali obětí internetového podvodu, obraťte se na Polici České republiky. V takových případech je dobré doložit například emailovou komunikaci s prodejcem nebo kontakt na dané internetové stránky. Obezřetnost při online nákupech je jistě na místě.

por. Bc. Ivana Jelínková, DiS.
11. listopadu 2019
 

vytisknout  e-mailem