Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Krádež kabelky z kočárku

PLZEŇ - Žena si odložila do kočárku kabelku. Přišla o deset tisíc korun a osobní doklady. 

      Sedmačtyřicetiletá žena z Plzně včera k večeru přišla o svoji kabelku s peněženkou, kde měla uloženu finanční hotovost ve výši deset tisíc korun, osobní doklady a  kartičku zdravotního pojištění. Kabelku si odložila do dětského kočárku, když byla s dítětem na dětském hřišti v Plzni u lesoparku Špitálský les. Zatímco svoji pozornost věnovala hrám a hlídání dítěte, z nestřeženého kočárku jí neznámý pachatel nepozorovaně odcizil celou tašku i s obsahem z místa odešel.   

       Ačkoli policie dělá maximum, aby ochránila život, zdraví a majetek nás všech, je nesmírně důležité si uvědomit, že není v silách policie  ohlídat věci každého občana.  Proto si dovolujeme apelovat na širokou veřejnost, aby lidé svým věcem věnovali maximální pozornost, nepodceňovali možná rizika a tak sami svoji neopatrností a neodpovědností nedávali zlodějům příležitost. Šikovný kapsář vás dovede okrást v několika málo vteřinách a to tak, že samotnou krádež ani nestačíte postřehnout. Buďte opatrní, dívejte se více kolem sebe a svůj majetek si pečlivě hlídejte.  Odpovědnost je na každém jednotlivci, což si někteří stále neuvědomují.

      Objasnění kapesních krádeží a dopadení pachatelů je velice složité, protože lidé mnohdy ani neví, kde a kdy byli okradeni a tak ani nemohou policistům poskytnout důležité indicie, které by vedly k dopadení pachatele. Plzeňští policisté dělají maximum v oblasti prevence i represe, nepřetržitě vyhodnocují všechny oznámené případy a činí příslušná opatření. Okamžitě reagují na jednotlivé skutky a na inkriminovaná místa orientují své síly.   I přes všechna učiněná opatření bohužel díky důkazní nouzi se nedaří objasnit všechny případy kapesních krádeží. Proto plzeňští policisté žádají všechny občany, kteří si všimnou podezřelých osob, aby neprodleně zavolali na bezplatnou tísňovou linku Policie České republiky a poskytli tolik potřebné informace. A současně obyvatele Plzně i její návštěvníky nabádají  k opatrnosti a obezřetnosti a dodržování základních preventivních rad. 

 
  • Nenechávejte peněženku navrchu kabelky nebo nákupní tašky.
  • Nenechávejte kabelku, batoh nebo peněženku při nakupování bez dozoru, nikdy je neodkládejte do nákupního vozíku. I když máte pocit, že máte vozík neustále pod dohledem, není to pravda. Na pár vteřin se zadíváte na zboží, zamyslíte se a to je právě ten moment, kdy o tašku nebo peněženku přijdete.
  • Noste kabelku těsně u těla s rukou na zapínání. Méně tím zloděje vyzýváte a navíc mu ztěžujete provedení krádeže.
  • Nikdy nenoste peněženku nebo cennou věc v zadní kapse kalhot nebo v batohu na zádech.
  • Noste při sobě vždy raději menší množství peněz v hotovosti, upřednostňujte platbu prostřednictvím platebních karet.
  • U platebních karet nikdy nemějte uložen PIN kód.

 

 

por. Ing. Hana Štefflová
20. července 2015

vytisknout  e-mailem