Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Legalizace výnosů z trestné činnosti

PLZEŇ – Na internetové síti se šíří klamavé podvodné jednání v podobě výnosné pracovní nabídky. Z běžné inzerované pracovní nabídky na internetu se později ukázalo, že se jedná o podvodnou trestnou činnost. Policisté varují před podobnými nabídkami na internetu, můžete se dostat až za hranu zákona. 

Nebezpečí číhá všude. O tom se přesvědčila i 20letá mladá žena, která v síti internet reagovala na inzerát s poptávkou na administrativní činnosti spojené s registrací na burze, a to za měsíční fixní odměnu 15 000 korun i s případnými bonusy. Prostřednictvím e-mailové adresy jí byly poskytnuty informace od inzerentky, která vystupovala pod smyšleným jménem, že hledá někoho, na koho bude veden bankovní účet s tím, že o těchto obchodech neměl nikdo jiný vědět. Mladá žena souhlasila a založila si přes internet bankovní účet, který zaktivovala a ID a PIN do internetového bankovnictví poskytla neznámé osobě, za což jí byla poskytnuta odměna ve výši necelých dvou tisíc korun. Instrukce od neznámé ženy dostávala poptávající pouze e-mailovou formou. Na předmětném bankovním účtu se v brzké době začaly odehrávat podezřelé finanční transakce v připsaných částkách celkem za více jak 600 tisíc korun, které byly později zjištěny jako výnosy podvodného jednání neznámého pachatele.

V tomto případě mělo jednání mladé ženy trestně právní důsledky.  Umožnila cizí osobě z nedbalosti zastřít původ věci větší hodnoty, která je výnosem z trestné činnosti na území České republiky nebo v cizině. Plzeňští kriminalisté 20letou ženu obvinili ze spáchání přečinu legalizace výnosů z trestné činnosti z nedbalosti, za což jí v případě pravomocného rozhodnutí může hrozit až roční trest odnětí svobody.

Policisté varují před podobnými nabídkami. Buďte obezřetní a nenechte se zlákat lákavou pracovní nabídkou. Důkladně si ověřte, že se jedná o zákonnou nabídku, upřednostňujte osobní setkání a sepsání pracovní smlouvy či dohody o provedení práce aj. Pokud se vám inzerovaná nabídka bude zdát podezřelá, nereagujte na ni a raději vše ohlaste na Policii ČR na linku 158. Cizí osobě neposkytujte informace k vašemu osobnímu ani jinému bankovnímu účtu nebo jej pro jiného nezakládejte. 

Jsme tu pro vás. 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. 

nprap. Veronika Hokrová
6. srpna 2020

vytisknout  e-mailem