Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Podváděl seniory

PLZEŇ - Oslovil své bývalé zákazníky, pak je podvedl.  

     Jednáním hraničícím s hyenismem řešil svoji tíživou finanční situaci 35letý muž z Plzně. Ten využil osobních a místních znalostí, které před lety nasbíral jako živnostník podnikající v oblasti montáže a oprav plynových zařízení, a rozhodl se oslovit své bývalé klienty s lákavými nabídkami.  Od dubna do září loňského rok sám z vlastní iniciativy navštívil v Plzni své někdejší zákazníky, kterým za velmi výhodných podmínek nabízel provedení kontrol plynových kotlů, při nichž většinou zjistil vážnou závadu. V několika případech dokonce majiteli kotle sdělil, že nebude-li plynové zařízení vyměněno, hrozí výbuch. Následně nabídl výměnu kotle nebo topení, popř. celých plynových rozvodů a přípojek za nové či zánovní. Součástí nabídky byla samozřejmě velmi příznivá cena materiálu i prací, které přislíbil sám provést či zajistit. Ve všech případech byly oslovenými osobami jeho lukrativní nabídky přijaty a ještě téhož dne vyplaceny zálohy v hotovosti ve výši od 1 500 korun do 8 000 korun. Poškozeným pachatel vždy řádně vystavil potvrzení o převzetí zálohy v dané výši. Současně pokaždé stanovil termín začátku a konce plnění objednaných prací, které samozřejmě neprovedl, zařízení či jeho součásti nekoupil a nedodal. Na snahu podvedených uvést vše do pořádku dodáním slíbeného či vrácením vyplacených záloh nereagoval.
      Ve dvou případech kontaktoval své bývalé klienty se žádostí o finanční půjčku ve výši 2 a 4 tisíc korun, kdy uvedl, že se stal viníkem dopravní nehody. Vždy sdělil, že se s poškozeným řidičem dohodli na tomto způsobu úhrady škody s tím, že k případu nebude volána Policie ČR, a protože on v tomto okamžiku nemá potřebný obnos, žádá o výpomoc.
     Zajímavostí bylo, že pachatel se zaměřil na oběti staršího data narození, kdy nejmladšímu podvedenému bylo 57 let a nejstaršímu 84 let. Provedeným šetřením bylo zjištěno, že obviněný muž se tohoto jednání dopustil celkem v sedmnácti případech úmyslně, ačkoliv věděl, že nebude moci dostát svým závazkům jednak proto, že mu živnost, která jej opravňovala provádět montáže, opravy, revize a zkoušky plynových zařízení, byla ukončena v říjnu roku 2012, a současně proto, že neměl dostatek finančních prostředků na plnění svých povinností. V době páchání tohoto protiprávního jednání měl totiž dluhy v celkové výši přesahující částku 1,5 milionu korun. Protože své finanční závazky neplnil, bylo proti jeho osobě vedeno několik exekučních řízení.
     Obviněnému nyní za pokračující přečin podvod a porušování domovní svobody hrozí trest odnětí svobody v délce trvání až 5 let.
 
     I když tento případ je atypický tím, že pachatel využil skutečnosti, že se všemi poškozenými již v minulosti vešel v kontakt, kdy u nich prováděl práce související s jeho tehdejším živnostenským oprávněním, lze jej zařadit do kategorie trestných činů páchaných na seniorech tak zvaně pod legendou. Obviněný se zaměřil na seniory a pod příslibem provedení prací z nich vylákal peníze s tím, že si byl plně vědom toho, že svým závazkům nikdy nedostojí. Podobná protiprávní jednání především majetkového charakteru, jehož obětí se stávají senioři, řeší nejen plzeňští policisté dnes a denně. Přes veškerou prevenci prováděnou Policií České republiky, řadou dalších institucí, orgánů i médií, plní stále tyto případy policejní statistiky.
     Abyste se nestali obětí podvodníka či zloděje, stačí mnohdy dodržovat základní a velmi jednoduchá pravidla. Ta se netýkají samozřejmě jenom babiček a dědečků, ale celé populace. Základem je být vždy připraven, neboť když víte, co vás může ohrozit, máte větší šanci se bránit.
 
      Protože opakování je matkou moudrosti, znovu připomínáme několik jednoduchých, ale účinných základních rad, jak se nestát obětí podvodníka:
  1. Své domovy uzamykejte, i když se v nich zrovna zdržujete.
  2. Uzamykejte i vstup do domu.
  3. Do domu ani bytu nepouštějte cizí osoby. Nikdy neotvírejte dveře, nevíte-li, kdo je za nimi.
  4. Pořiďte si panoramatické kukátko, které vám umožní dobře si návštěvníka prohlédnout. Instalujte si na dveře bezpečnostní řetízek, který udrží dveře jen pootevřené.
  5. Nereagujte na lákavé nabídky, naučte se důrazně odmítat.
  6. Zvoní-li na Vás pracovník úřadu nebo jiných služeb, nechte si předložit jeho průkaz a zavolejte na úřad nebo instituci, kterou zastupuje, a vše si ověřte.
  7. V případě, že se s takovou osobou setkáte, ihned volejte tísňovou linku 158.
por. Ing. Hana Štefflová
18. února 2014

vytisknout  e-mailem