Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Policejní akce na Folmavě

Dnes proběhla policejní akce zaměřená především na potírání držení a prodeje omamných a psychotropních látek a na dodržování mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví, na které spolupracovali čeští a němečtí policisté  

     Dnes proběhla další z policejních akcí Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje v obci Folmava na Domažlicku zaměřená především na potírání držení a prodeje omamných a psychotropních látek a na dodržování mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví v souvislosti se zákazem prodeje lihovin s obsahem alkoholu nad 30 objemových procent ve stáncích, na které spolupracovali čeští a němečtí policisté, celníci, pracovníci České obchodní inspekce, hasiči, pracovníci z Městského úřadu Domažlice z odborů životního prostředí, výstavby a územního plánování a z Živnostenského úřadu Domažlice.
      Na jejím zdárném průběhu se podíleli kolegové z obvodních oddělení, služby kriminální policie a vyšetřování, z odboru kriminalistické techniky a expertiz, pořádkové policie, cizinecké policie, z oddělení služební kynologie se speciálně vycvičenými psy na vyhledávání omamných a psychotropních látek, celkem se zapojilo asi 200 policistů včetně vyžádaných posil ze Středočeského kraje a německých kolegů. Za pomoci speciální techniky (mobilního monitorovacího centra, vrtulníku, velitelsko-štábního vozidla a tzv. schengenbusu) policisté ve spolupráci s ostatními zúčastněnými složkami integrovaného záchranného systému, místní samosprávou a celníky odhalovali a zajišťovali ve všech tržnicích na Folmavě především drogy a padělky a v rámci svých kompetencí řešili veškerá zjištěná protiprávní jednání.
    K realizaci takových společných akcí jsme přistoupili na základě analýzy vývoje drogové kriminality v příhraničí, kterou spolu s německými kolegy vnímáme jako problém. Z údajů poskytnutých německými kolegy je zřejmé, že v posledních třech letech zaznamenali nárůst ilegálního dovozu drog svými občany z příhraničí České republiky o téměř 176% oproti roku 2009. Proto provádíme pravidelné společné kontroly, projednáváme společné postupy a předáváme si poznatky na pravidelných schůzkách. Také dne 2.8.2012 proběhlo na  Ministerstvu vnitra ČR jednání se všemi zainteresovanými útvary Policie České republiky včetně celorepublikových, protože na problémy drog v příhraničí poukazuje německá strana.
„Této situace jsme si vědomi, vnímáme ji jako zásadní problém. Pokud jde o trestnou činnost na úseku drog, jedná se o trestnou činnost latentní, velmi dobře organizovanou a zabezpečující pachatelům velmi vysoké zisky.  Za policii Plzeňského kraje můžeme občanům přislíbit, že budeme konat všechno pro to, abychom jejímu páchání zamezili. Jsme si ale vědomi, že bez spolupráce s celorepublikovými útvary, s útvary bavorské a Spolkové policie a dalšími státními orgány, nemůže být naše snažení zcela úspěšné“, uvedl plk. Mgr. Jaromír Kníže, ředitel Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje.  
     Na Domažlicku je prodej omamných a psychotropních látek realizován hlavně v tržnicích provozovaných cizími státními příslušníky, přičemž jejich zákazníky tvoří ponejvíce občané SRN. Ti nakupují především marihuanu a metamfetamin, a to nejen pro svoji potřebu, ale pro následnou distribuci ve své zemi. Prodejci jsou zásobováni svými krajany z našeho vnitrozemí z velmi profesionálních indoor pěstíren nebo varen metamfetaminu. V Plzeňském kraji jsme od počátku tohoto roku do současné doby realizovali 22 takových pěstíren marihuany a jednu varnu metamfetaminu, kdy pachatelé byli převážně cizinci. V roce 2010 bylo realizováno 10 pěstíren a za rok 2011 jsme do statistik zaznamenali 21 pěstíren.   S tím souvisí nárůst další kriminality, která se už netýká pouze příhraničí a která se velmi špatně odhaluje a dokazuje, protože je dobře organizovaná specifickou a uzavřenou komunitou, u níž narážíme na jazykovou a kulturní bariéru.
     V průběhu mimořádné policejní akce policisté zkontrolovali 259 vozidel, 380 osob a stánky na pěti tržnicích, přitom zjistili tři trestné činy – přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu, porušení práv k ochranné známce a jiným označením a maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Bylo zajištěno 25 kusů igelitových sáčků s bílou krystalickou látkou o celkové hmotnosti 31,2 gramů i s obaly. Dále bylo zjištěno 86 přestupků, z toho 13 přestupků na úseku veřejného pořádku, kdy 12 přestupků bylo řešeno na místě v blokovém řízení v celkové částce 19 tisíc korun, jeden přestupek byl oznámen správnímu orgánu k projednání. Dalších 73 přestupků bylo spácháno na úseku dopravy – 69 přestupků bylo vyřešeno na místě v blokovém řízení v celkové částce 18 700 korun, 4 přestupky byly oznámeny k projednání správnímu orgánu.
 

 mjr. Mgr. Martina Kohoutová
 14.9.2012

 

 

 

 

vytisknout  e-mailem