Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Prevence vloupání do sklepních kójí

PLZEŇ - Jak nejlépe uchránit svůj majetek před nenechavci. Tentokrát zaměřeno na suterény domů.  

     V plzeňských městských částech, kde převažuje zástavba panelových bytových domů, řeší jejich obyvatelé velmi často uskladnění nejen sezónních věcí a sportovního vybavení především uložením do sklepních prostor, společných prostor, kočárkoven nebo na společné balkóny. Na místa, která mnohdy nesplňují ani ty nejzákladnější podmínky bezpečného zajištění majetku, tak na dlouhé měsíce odkládají cenné věci jako lyžařské vybavení nebo jízdní kola, jejichž ceny mnohdy šplhají až k několika desítkám tisícům korun.

     Nejčastějším místem, kam jsou tyto věci ukládány, jsou především sklepní kóje. Ty bývají zbudovány většinou v několika řadách v jedné velké místnosti uzavřené obyčejnými interiérovými dveřmi s obyčejným zamykacím systémem. Každá z kójí je pak zajištěna jen jednoduchým visacím zámkem a petlicí a samotná konstrukce je z dřevěných planěk. Potencionálním pachatelům zde nahrává řada skutečností. V první řadě fakt, že je zde na jednom místě soustředěno poměrně velké množství cenných věcí, za druhé možnost dostat se nelegálně do těchto prostor bez vynaložení větší námahy a v neposlední řadě to, že plaňkové „zdi“ kójí nabízí přehled celého vnitřního prostoru. Pachatel si tak dopředu může zmapovat místo činu, přístupové i únikové cesty a v poslední řadě i obsah jednotlivých kójí. Právě sklep, který je jako výkladní skříň a je plný různého sportovního vybavení, je rájem pro pachatele majetkové trestné činnosti.
 
     Druhou z možností je uschování jízdních kol, kočárků a lyží do kočárkárny nebo kolárny, tedy místnosti zřízené většinou ve společných prostorách v suterénu domu. Zde se jako největší problém jeví opět nedostatečné zajištění místnosti obyčejnými pokojovými dveřmi a nedostatečným zámkem.
 
     Obyvatelé bytových domů velmi často drahé věci ukládají i na balkony. Pro otřelého zloděje však ani balkon v prvním nebo ve druhém patře není překážkou. Toto místo není ideální úschovnou z řady důvodů. Jednak proto, že je jak z vnitřku domu tak i zvenčí na první pohled vidět, co se zde nachází, a přístup je možný jednoduchou cestou jak z útrob domu, tak i zvenku.
 
 
Rady :
  1. pro ochranu majetku udělat maximum,
  2. sklepní kóje, suterénní prostory i balkony řádně zabezpečit vhodnými dveřmi (nejlépe plné, venkovní, z pevných materiálů), pevnými dveřními zabezpečovacími klikami a kvalitními bezpečnostními zamykacími systémy,
  3. přístupovou cestu k těmto prostorám vždy zamykat,
  4. v místnostech, které slouží k úschově kol, zabudovat stojan nebo jiný systém zajištění, ke kterému se budou kola a další vybavení na pevno připevňovat,
  5. jsou-li ve skladovacích prostorách okna, je třeba je opatřit mechanickými zábrannými prostředky, jako jsou mříže nebo uzamykatelné okenice,
  6. domluvit se se všemi obyvateli domu na řádném uzamykání všech vstupních dveří do domu a nevpouštění cizích osob do objektu.
 
por. Ing. Hana Štefflová
25. dubna 2016
 

vytisknout  e-mailem