Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Preventivní akce zaměřená na chodce

Poicisté rozdávali reflexní pásky 

    Celý prosinec probíhají v Plzeňském kraji dopravně preventivní akce, při kterých jsme se zaměřili zejména na chodce a to z toho důvodu, že v silničním provozu jsou nejzranitelnější, a také proto, že zimní období přináší pro chodce rizika spojená se sníženou viditelností. Proto policisté rozdávají mimo preventivních rad chodcům reflexní pásky, aby všem připomněli, jak je důležité být viděn v silničním provozu.
     Na co by měli účastníci silničního provozu pamatovat zejména za snížené viditelnosti? Je důležité, aby zvýšili svoji viditelnost například reflexními prvky nebo vhodnou barvou oblečení, světlé a jasné barvy jsou nejlepší. Reflexní materiály odrážejí světlo a tím výrazně zvyšují viditelnost dotyčného za tmy. Chodec by měl využívat především chodník či stezku pro chodce. Pokud nemá jinou možnost a musí jít po vozovce, musí se držet levé krajnice a při snížené viditelnosti smějí jít chodci pouze za sebou. Rozhodně by nikdo neměl přecházet vozovku v zatáčce nebo mezi stojícími vozidly. Chodci by měli pamatovat na skutečnost, že žádný řidič nedokáže zastavit své vozidlo, pokud mu někdo náhle vstoupí do jízdní dráhy.
     Nejvíce důslední na dodržování bezpečnosti by měli být samozřejmě rodiče menších dětí, které chodí za snížené viditelnosti samy do školy či do různých kroužků. Malí chodci by měli mít reflexní prvky na oblečení, obuvi i batohu do školy.
     Od začátku roku se stalo v Plzeňském kraji 3177 dopravních nehod a ve 184 případech se vozidlo srazilo s chodcem. Přitom 84 nehod mají na svědomí chodci.
     Dopravní policisté budou v preventivních akcích a v rozdávání reflexních předmětů pokračovat i na začátku příštího roku.

por. Ing. Martina Korandová
21. prosince 2012

vytisknout  e-mailem