Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Případ nelegální migrace v Plzeňském kraji

PLZEŇSKÝ KRAJ - cizinecká policie tento měsíc řeší již druhý případ 

      V úterý (21.5.2013) ráno kolem půl osmé získali na základě intenzivního šetření policisté z Odboru cizinecké policie Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje informaci, že na území města Plzně se může nacházet skupina cizinců, u které je předpoklad, že její členové nemají oprávnění k pobytu na území České republiky, a která se pokouší sehnat odvoz směrem do sousední členské země EU. Na pravděpodobné místo výskytu cizinců byly okamžitě vyslány hlídky oddělení pobytové kontroly, pátrání a eskort, oddělení dokladů a oddělení dokumentace. Hlídky prováděly pátrání jak v centru města Plzně, tak i na dálnici D5 pro případ, že by už cizinci opustili Plzeň. Akce probíhala rovněž v součinnosti s policisty z Městského ředitelství policie Plzeň.
     Podezření policistů se potvrdilo krátce před osmou hodinou (7.50 hod), kdy jedna z hlídek zaznamenala pohyb podezřelých osob ve Škroupově ulici v Plzni. Na místě se nacházela celkem čtyři osobní vozidla se čtyřmi řidiči, z čehož dva byli občané cizí státní příslušnosti. Překvapení čekalo na policisty posléze v počtu pasažérů vozidel, těch bylo celkem 17.
     Policisté na základě prováděného šetření zjistili, že jeden z řidičů nejen že není občanem EU, ale také předložil neplatný cestovní pas. Protože měli policisté důvodné podezření, že řidič se mohl dopustit trestného činu, byl 40letý cizinec na místě zadržen. Po provedení dalších úkonů mu byl předán záznam o sdělení podezření pro přečin organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice dle § 340 trestního zákoníku. Následným prověřováním vyšla najevo skutečnost, že je mimo jiné osobou nežádoucí na území EU, kdy mu byl ze strany dvou členských států vysloven zákaz pobytu na jejich území.
     Prověřováním 17 dalších cizinců (5 žen, 3 muži a 9 dětí), kteří chtěli z Plzně cestovat jako pasažéři, bylo zjištěno, že tyto osoby z obavy o své bezpečí uprchly ze své domovské země, a požádaly o mezinárodní ochranu v jedné ze členských zemí EU. V této zemi pak cizinci požádali o azyl, což znamená, že musí po dobu probíhajícího řízení zůstávat v místě, kde o mezinárodní ochranu požádali. Cizinci však i přes tuto povinnost zemi opustili a snažili se dostat do jiné členské země EU, a to přes území České republiky, kde při kontrole nebyli schopni prokázat oprávněnost k pobytu, neboť žádali o azyl v zemi jiné.
     Všech 8 dospělých pasažérů bylo zajištěno podle § 129 zákona číslo 326/1999 Sb., o pobytu cizinců na území České republiky a včetně dětí umístěno do Zařízení pro zajištění cizinců Ředitelství služby cizinecké policie. Členská země, ve které cizinci požadovali mezinárodní ochranu, byla o jejich zajištění vyrozuměna a požádána o jejich převzetí.
Obdobný případ řešila cizinecká policie na území Plzeňského kraje také minulý pátek (10.5.2013). Je tedy zřejmé, že v oblasti boje proti nelegální migraci slaví další mimořádný úspěch.
 
por. Mgr. Markéta FIalová
23. května 2013

vytisknout  e-mailem