Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Řídil a havaroval

ROKYCANSKO - Řidič nereagoval na pokyn k zastavení, pokračoval v jízdě, na křižovatce nezvládl řízení a havaroval. Dechová zkouška odhalila výsledek 1,46 promile. 

     Úterního dne před půlnocí jel 52leý řidič z Rokycanska ve vozidle tovární značky Citroën Berlingo ul. Pivovarská ze směru od obce Dobřív, okr. Rokycany,  kde byl  zastavován hlídkou  dopravních policistů. Řidič nereagoval na pokyn policisty a pokračoval v jízdě ve směru na kruhový objezd ve směru k ul. Soukenická, kde chtěl odbočit vpravo do ul. Dvořákova.  Na křižovatce však nezvládl řízení, vyjel mimo komunikaci a narazil do zděného oplocení u domu. Poté se již kontrole nevyhnul, provedená dechová zkouška u řidiče odhalila, proč nereagoval na pokyn policie k zastavení, na displeji přístroje se totiž ukázala hodnota 1,41 promile, opakovaná zkouška byla s výsledkem 1,46 promile. Následně se řidič podrobil lékařskému vyšetření spojené s odběrem krve. Řidič nebyl při dopravní nehodě zraněn.  Jednáním řidiče se nadále zabývá dopravní inspektorát v Rokycanech. Policie zahájila úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. Celková škoda byla vyčíslena na 123 tisíc korun.
 
V trestním zákoníku je zakotveno:
 
HLAVA VII
 
§274
 
Ohrožení pod vlivem návykové látky
 
1) Kdo vykonává ve stavu vylučujícím způsobilost, který si přivodil vlivem návykové látky, zaměstnání nebo jinou činnost, při kterých by mohl ohrozit život nebo zdraví lidí nebo způsobit značnou škodu na majetku, bude potrestán odnětím Svobody až na jeden rok, peněžitým trestem nebo zákazem činnosti.
 
2) Odnětím svobody na šest měsíců až tři léta, peněžitým trestem nebo zákazem činnosti bude pachatel potrestán,
a) způsobí-li činem uvedeným v odstavci 1 havárii, dopravní nebo jinou nehodu, jinému ublíží na zdraví nebo větší škodu na cizím majetku nebo jiný závažný následek.
 
nprap. Hana Kroftová
15. května 2014

vytisknout  e-mailem