Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Řídím - piju nealko pivo

Dnes na Rokycansku 

Překvapení, to byl výraz, který převládal u  motoristů kontrolovaných na Rokycansku v rámci dnešní dopravní akce. Zodpovědní řidiči byli totiž odměňováni v rámci realizace celorepublikového projektu Policie ČR a Českého svazu pivovarů a sladoven „Řídím – piju nealko pivo“ nealkoholickým pivem. K odměně stačilo jediné – „nenadýchat“ při provedené dechové zkoušce.
Projekt má ovlivnit bezpečnost a plynulost silničního provozu. Na silnicích Rokycanska se v letošním roce, do 22. srpna, „prohánělo“ devět řidičů, kteří pod vlivem alkoholu zavinili dopravní nehodu. Ve stejném období loňského roku to bylo o tři řidiče více. Letos je to přitom číslo, které odpovídá skoro 11% všech nehod šetřených policisty. V loňském roce odpovídal tento procentuální výměr 15ti procentům.
V Litohlavech se tak na stanovišti setkali řidiči mezi jednou a druhou hodinou odpoledne nejenom s policisty, ale i se zástupcem členského pivovaru, který jim v případě, že byla jejich dechová zkouška negativní, předal nealko pivo a informační leták. Principem přitom je upozornění na fakt, že se řidič nemusí vzdát svého oblíbeného piva, aby on i ostatní, které po cestě potká, bezpečně dorazili ke svému cíli. Může totiž využít vhodnější alternativu v podobě „nealka“.
 
Během hodiny bylo na stanovišti v Litohlavech rozdáno celkem 20 nealkoholických moků. Odměnu si vysloužili řidiči všech dopravních prostředků. Od řidičů osobních vozidel, nákladních vozidel a motocyklů, po cyklisty. Pro ně všechny totiž platí stejný zákaz požití alkoholu před jízdou, nebo usednout za volant, či řídítka v době, kdy by mohl být užitím této nebo jiné návykové látky ovlivněn.  Většina obdarovaných samozřejmě přijalo dárek a informace s potěšením.  Byla slyšet pochvalná slova typu : " Holka zlatá, to jsi mi udělala radost ! " 
 
Další výsledky, které celá dnešní dopravně bezpečnostní akce přinesla mezi 8.30 a 14 hodinou, se pak týkaly už protiprávního jednání, které bylo kvalifikováno jako přestupek.  Jejich bilance je : 73 přestupků z 204 zkontrolovaných vozidel. Za 72 přestupků byla uložena bloková pokuta, přičemž výše uložených pokut  překročila 31 tisíc korun a jeden přestupek bude oznámen dle věcné příslušnosti správnímu orgánu. V tomto případě se jednalo o řidiče s pozitivní dechovou zkouškou, kdy naměřená hodnota  alkoholu nepřesáhla 1 promili.
 
nprap. Bc. Jana Tomková
24.8.2011
 
 
 

vytisknout  e-mailem