Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Senioři, buďte opatrní

Chraňte sebe a svůj majetek 

Bohužel není žádným tajemstvím, že starší občany někteří podvodníci považují za snadno dostupné oběti svých nekalých úmyslů. Stále se setkáváme s jejich velkou důvěřivostí. Množí se případy, kdy senioři neopatrně vpustí cizí lidi do svých obydlí, ať už je to pod jakoukoliv záminkou. Další riziko spočívá v jejich snadnějším okradení nebo oloupení. Přeci jenom mají senioři pomalejší reakce a menší sílu, jsou tedy snadným terčem útoku. Případy, kdy se senior ubránil útoku, je velmi málo. Je na každém, aby dbal zvýšené opatrnosti nejen o svůj majetek, ale především věnoval zvýšenou pozornost ochraně své osoby.
 
Venku na ulici je velmi důležité, aby starší lidé nosili tašku nebo kabelku vždy u sebe, měli ji uzavřenou a na očích. Peněženku a jiné cennosti nenosili na vrchu tašky, ale ve spod. Vyhýbali se neosvětleným místům, nezdržovali se v odlehlých místech, kde je malý výskyt lidí. Co se týká ochrany doma, měli by se na případné podvodníky připravit už předem. Ideální je namontovat si do dveří panoramatické kukátko a pojistný řetízek. Při takového připravenosti si každý může promyslet, zda člověka, kterého vidí za dveřmi, pustí do své domácnosti nebo nikoli. Velmi často se setkáváme s větším obnosem finanční hotovosti, kterou si senioři nechávají uschovanou doma. V dnešní době je mnohem bezpečnější ukládat si peníze do banky nebo jiného peněžního ústavu. Vždyť pomyslete i na to, co kdyby došlo k požáru, povodním či jiným nepředvídatelným situacím. 
 
Rada na závěr. Pokud Vás bude někdo obtěžovat, ať už doma nebo na ulici a Vy se budete cítit v nebezpečí, volejte ihned linku 158.
 

vytisknout  e-mailem