Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Senioři, nebuďte důvěřiví

Dejte si pozor na podvodníky 

    Plzeňští policisté neustále varují zejména seniory, aby nebyli důvěřiví a do svých bytů nepouštěli žádné cizí lidi. Ne vždy je ale starší spoluobčané poslechnou. Například od úterý řeší kriminalisté případ okradené 77leté ženy z Plzně – Skvrňan. Paní večer zavolala na tísňovou linku policie a operačnímu důstojníkovi oznámila, že jí z bytu jedna neznámá žena odcizila trezor se šperky a finanční hotovostí. Na místo okamžitě vyrazili policisté a zjistili, že se seniorka vracela kolem půl osmé večer domů a výtahem s ní jela nějaká neznámá žena. Ta sice nevystoupila na stejném patře, ale po chvíli se vrátila a zazvonila na paní. Zeptala se, zda by jí nemohla půjčit papír a tužku, aby mohla napsat vzkaz známým, kteří nebyli doma. Zároveň ženě nabídla, že jí namasíruje nohy, což seniorka přivítala a pozvala ji dovnitř. Neznámá si od masírování vždy na chvíli odběhla a to proto, aby si umyla ruce či si zatelefonovala. Po osmé hodině večer podvodnice odešla a žena zjistila, že v ložnici chybí trezor s finanční hotovostí a šperky. Trezor musela zlodějka vypáčit ze skříně. Seniorka uvedla, že jí chybí 68 tisíc korun, 30 prstenů a několik náramků, přívěsků a náušnic. Celková škoda dosáhla výše 133 tisíc korun.  Poškozená uvedla i popis pachatelky. Jednalo se o ženu ve věku zhruba 55 let. Vypadala upraveně a mluvila česky. Blonďaté vlasy měla ostříhané do tzv. podkovy a na sobě měla šedohnědé šaty a ve stejné barvě k tomu měla i kabátek. Přes rameno měla větší kabelku.
            I minulé pondělí (2.7.2012) řádila v Plzni podvodnice, tentokrát na Slovanech. Policisté se dozvěděli, že kolem 9 hodiny ráno k nim přišla domů paní a tvrdila, že jim jde zkontrolovat plynový kotel a to z toho důvodu, že v domě nedávno probíhaly rekonstrukce. Manželé ji pozvali do kuchyně a chvíli se bavili o topných zařízeních. Žena si najednou vzpomněla, že nechala boty položené za dveřmi na chodbě a odešla je zkontrolovat. Pár zůstal v kuchyni. Podvodnice pravděpodobně v tu chvíli pustila další osobu dovnitř a ta celý byt prohledala. Po odchodu manželé zjistili, že jim ze skříně v obývacím pokoji zmizela finanční hotovost ve výši 45 tisíc korun. Policisté případ šetří jako přečin krádež. Žena, kterou viděli, byla přibližně ve věku 35 let, hubenější postavy. Měla hnědé mírně vlnité vlasy po ramena a mluvila chvíli česky, chvíli slovensky. Na sobě měla bílé šaty a na hlavě bílý klobouk.
            Plzeňští policisté zapsali do policejních statistik od ledna do 12. července tohoto roku 21 případů. Pachatelé se zaměřili na starší občany a ve většině případů byly poškozené ženy. V roce 2011 od ledna do 12. července přišlo na plzeňská obvodní oddělení nahlásit odcizení peněz podvodníky 14 osob. Škody dosahují od částek v řádech 100 korun až po 100 tisíc. Například v lednu 2012 si pachatel podvodným způsobem vydělal 50 tisíc korun a v březnu přišel jeden starší pár o 62 tisíc korun.
 Policistům se letos v březnu podařilo díky 58leté ženě z Plzně dopadnout pachatele, který se ji snažil okrást. Kriminalisté zjistili, že 25letý mladík z Mělnicka okradl v Plzni během roku 2011 a začátku 2012 celkem 16 seniorů. Osmi z nich se vetřel do bytu v prvních třech měsících tohoto roku. Mladý muž se vydával za pracovníka telefonních a internetových společností, který jde zkontrolovat připojení či obnovit smlouvy. Díky důvěřivosti lidí si celkem přišel na více než 86 tisíc korun.   Kriminalisté na dalších případech pracují a po pachatelích pátrají.
Aby k těmto smutným událostem docházelo v co nejmenší míře, je třeba, aby lidé začali brát všechny rady vážně a hlavně se jimi řídili. V tomto roce proto probíhá preventivní projekt ve spolupráci krajského ředitelství policie a Plzeňského kraje s názvem Bezpečí pro seniory. Při besedách se účastníci od tiskových mluvčích dozvědí doporučení, jak se chovat, aby se nestali oběťmi podvodníků. Na závěr také dostanou dárek. 
Podvodníci vymýšlejí stále nové legendy, jak seniory obelstít. Z praxe víme, že mezi nejčastější finty patří již zmínění pracovníci různých společností, kteří jdou zkontrolovat například připojení k televizi či internetu nebo naopak přijdou na odečet plynu či vody. Často se lidé také nechali oklamat přes telefon, kdy si mysleli, že jim volá vnuk a žádá je o peníze. S tím, že pro finanční hotovost pošle svého známého. Několik občanů také pustilo do svých bytů cizího, který tvrdil, že jim nese přeplatek ať už z pojišťovny či od energetické společnosti.
Podvodníci sázejí na to, že starší lidé jsou důvěřiví a bohužel se jim to zatím vyplácí. Podvodníci vypadají většinou velmi důvěryhodně a umí velmi dobře komunikovat. Proto by neměli starší lidé otevírat neznámým osobám. Vždy by s nimi měli mluvit přes zavřené, popřípadě přes řetízkem zajištěné otevřené dveře.  Pokud přijde někdo na odečty vody nebo plynu, musí mít u sebe průkaz firmy, u které pracuje. Tím by se měl dotyčný prokázat. V případě, že si nejste jistí, raději si pracovníka u společnosti telefonicky ověřte. Rozhodně to není žádná ostuda. Každopádně je dobré mít i přes den uzamčené vchodové dveře do domů, aby se uvnitř nemohli pohybovat žádní cizí lidé. Na jmenovkách na dveřích či zvonkách by mělo být uvedené jméno v množném čísle. Na ulici se není rozhodně dobré chlubit s tím, že jste si právě vyzvedli na poště důchod nebo, že máte doma uložené peníze. Nikdy nevíte, kdo vás poslouchá. Několikrát se již stalo, že pachatelé si na ulici vyhlédli osobu s holemi a nabídli se, že jí pomohou odnést nákup domů. Ani v tomto případě nikoho dovnitř nepouštějte.
            Pokud už by došlo k tomu, že pustíte do bytu cizího člověka a on vám odcizil peníze nebo jiné cennosti, neprodleně kontaktujte policisty na linku 158. Nám při šetření případu pomůže jakýkoliv popis pachatele, co měl na sobě, různé markanty či jakým typem vozu odjel.
 
por. Ing. Martina Korandová
12. července 2012

vytisknout  e-mailem