Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Senioři, nedejte se!

PLZEŇ - Lidský hyenismus nezná mezí. Nedávejte pachatelům šanci. Naučte se říkat NE. 

     Policejní statistiky nejčastěji plní případy různé majetkové trestné činnosti. Nejvíce policisté řeší prosté krádeže, kam patří krádeže kapesní, krádeže věcí z kabelek, tašek a batohů, krádeže jízdních kol či motorových prostředků a další. Druhou velkou skupinu majetkové trestné činnosti představují krádeže spáchané vloupáním. Za samostatnou kapitolu lze pak považovat trestnou činnost páchanou na seniorech. Tu lze rozdělit na několik dalších skupin.

     Do první skupiny patří podvody na seniorech. Pachatelé používají různé druhy záminek, aby z důvěřivých spoluobčanů pokročilejšího věku podvodným způsobem vylákali finanční prostředky. Tito podvodníci se pod různými legendami snaží vetřít do obydlí předem pečlivě vybraných obětí a následně je okradou. U všech případů bývá shodně uváděn prvotní krok pachatelů, a sice kontaktování seniora, což se většinou děje telefonicky. Pachatel se představí jako rodinný příslušník (syn, vnuk) nebo osoba blízká a požádá svou oběť o finanční prostředky, které nutně potřebuje z mnoha důvodů. Pokud je senior ochoten pomoci, pak se domluví na předání peněz. Dalším shodným jmenovatelem je osoba, která si pro finanční prostředky skutečně přijde. Je jím vždy někdo jiný než ten, kdo půjčku domlouvá. Ale protože pachatel, který se v telefonu seniorovi představí jako syn nebo vnuk, popíše velmi důvěryhodně osobu, která si má pro peníze přijít, většinou všechny obavy podváděného rozptýlí a ten peníze bez jakéhokoli podezření osobě předá.

     Další ze lstí, kterou podvodníci používají, je nabídka výhodné koupě čehokoli, výměna radiátorů, vybavení a zařízení domácnosti nebo odečty energií. Když senior pachatele do bytu vpustí, požádají jej o rozměnění bankovky, aby zjistili místo a způsob uložení peněz. Poté seniora odlákají do jiné místnosti a většinou velmi těžce nastřádané finanční prostředky odcizí. Většina starších osob má totiž veškeré své úspory, které jsou mnohdy mnohatisícové, uschovány doma. Obvykle obálky  nebo krabičky s bankovkami bývají uloženy v kredenci, prádelníku nebo barové skříňce. Pravidlem bývá  hotovost uschovaná ve skříni za prádlem vyskládaným vzorně do komínku.  Místo uložení svých financí v drtivé většině ukážou podvodníkům sami poškození, aniž by to však tušili.

    Další kapitoly tvoří krádeže kapesní, krádeže věcí z kabelek nebo nákupních vozíků. Dochází i k loupežím, kdy pachatelé při krádeži využijí své fyzické a početní převahy, poškozeného napadnou nebo mu věc násilím odeberou.

    O tom, že senioři nepřestávají být snadným terčem podvodníků a zlodějů, není pochyb. Stále větší množství této trestné činnosti je pácháno organizovanými, kvalitně materiálně vybavenými a policejních postupů znalými skupinami pachatelů. Členové těchto skupin jsou většinou dokonale sladěni, každý zná své úkoly a přesně je plní. Někteří např. naváží kontakt s obětí, další vstoupí do bytu, odvádí pozornost a umožní ostatním pachatelům provedení krádeže. Jiní jsou připraveni v motorovém vozidle mimo dohled poškozeného. Většinou tyto osoby vypadají velmi slušně, důvěryhodně, disponují drahými auty apod. Důvodem, proč si vybírají jako oběť osoby vyššího věku, je předpoklad omezené tělesné pohyblivosti oběti, jejího zhoršeného smyslového vnímání, horší paměti, zhoršené orientace v prostoru a čase. Důležitou roli hraje také fakt, že starší lidé jsou důvěřivý a dají na první dojem.

     Objasňování této kriminality je velice obtížné. Poškození si vzhledem ke svému věku mnohdy nepamatují skutečnosti, které by mohly vést k objasnění případu. Pro policisty jsou běžné situace, kdy poškození nejsou schopni poskytnout ani základní popis pachatelů nebo je v případě dopadení poznat. Starší lidé také daleko intenzivněji pociťují obavy z pomsty ze strany dopadených pachatelů. Bohužel část této trestné činnost zůstává latentní. Poškození se totiž mnohdy  stydí a s tím, co se jim stalo, se nesvěří ani nejbližším osobám nebo příbuznými.

    Přesto, že v poslední době jsou senioři Policií ČR i různými médii před touto činností varováni, je velmi překvapivé, jak často k ní nadále dochází. Cílem tohoto článku je nejen na tuto kriminalitu upozornit, ale také zdůraznit, že této trestné činnosti  je většinou možné úspěšně zabránit. Někdy skutečně stačí mít oči otevřené. Nebýt příliš důvěřivý.


 

 JAK SE VYHNOUT PODVODU

  • Nedůvěřujte neznámým lidem, nikoho cizího nevpouštějte do svého bytu.
  • Nikdy hned neotvírejte dveře, nevíte-li, kdo je za nimi.
  • Pořiďte si panoramatické kukátko, které vám umožní dobře si návštěvníka prohlédnout, Instalujte si na dveře bezpečnostní řetízek, který udrží dveře jen pootevřené. 
  • Zvoní-li opravář, pracovník úřadu či jiných služeb (odečet plynu apod.) nechte si předložit jeho služební průkaz nebo zavolejte na úřad, na který se pracovník odvolává, a vše si ověřte.
  • Nepodléhejte lákavé vidině snadného zbohatnutí. Podomní nabídky výher v loterii nebo výhodných koupí odmítejte - v naprosté většině jde o podvod.
  • Udržujte dobré vztahy se sousedy v domě. Napište si jejich telefonní čísla, v případě potřeby bývá jejich pomoc nejrychlejší.
  • Důležitá telefonní čísla (policie, lékař, hasiči aj.) mějte viditelně blízko telefonu, abyste mohli co nejrychleji přivolat pomoc.
  • Nepodvolujte se nátlaku ze strany rodinných příslušníků, natož cizích lidí, k podpisu závažných dokumentů např. k převedení bytu, domu nebo chaty nebo poskytnutí peněžních půjček. Vše si v klidu a pečlivě promyslete.
  • Závažná rozhodnutí o vašem majetku konzultujte s právníkem, nechte si poradit od dalších věrohodných osob. Většina institucí a nevládních organizací, která poskytuje pomoc seniorům, nabízí i bezplatnou právní poradnu.

     Touto cestou také žádáme občany, kteří mají příbuzné v pokročilejším věku, aby je informovali o shora uvedených podvodných praktikách a preventivním chování.

por. Ing. Hana Štefflová
16. června 2017
 

vytisknout  e-mailem