Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Série krádeží vloupáním objasněna

PLZEŇ – Pachatel obviněn z deseti skutků. Při poslední krádeži byl zadržen. 

     Plzeňským policistům se po více jak půlroční usilovné práci podařilo odhalit a zadržet pachatele sériové majetkové trestné činnosti. Ti v průběhu šetření sedmi případů vloupání do objektů v chatových a zahrádkářských oblastech, dvou vloupání do kontejneru na elektroodpad a jednoho vloupání do obchodního domu zjistili, že všechny tyto skutky mají stejného jmenovatele – teprve 25letého pachatele, který byl v minulosti již za přečin krádež pravomocně odsouzen.
     Policisté Služby kriminální policie a vyšetřování Městského ředitelství policie Plzeň ve spolupráci s místně příslušnými obvodními odděleními zjistili, že mladý muž v době od 23.5.2013 do počátku ledna tohoto roku provedl celkem v sedmi případech vloupání do objektů v zahrádkářských a chatových koloniích v okrajových částech města Plzeň. U vybrané chatky nebo zahrádky pokaždé  přelezl oplocení pozemku nebo v plotě vystříhal otvor, kterým na pozemek vlezl. Zde za pomoci násilí postupně vnikl do kolen, garáží i samotných chatek a z nich odcizil různé věci. Jeho zájmu neunikla elektronika jako DVD přehrávače a hifi věže, různé profinářadí jako motorové pily, elektrické sekačky, sekerky či zahradní kolečko. Neopovrhl však ani oblečením, potravinami nebo elektrickými kabely či mosaznou trubkou k rozvodu vody. V jednom případě dokonce v zahrádkářské kolonii pomocí kleští odmontoval z centrálního vodovodního potrubí deset mosazných kohoutů, které posléze prodal ve výkupně barevných kovů.
     Mladík je rovněž obviněn z toho, že ve dnech 15.2. a 16.2. tohoto roku provedl vloupání do kontejnerů na elektroodpad, které byly umístěny v Plzni v ulici Staniční a ulici Družby. Odkud odcizil a následně odevzdal do výkupny kovů žehličky, základové desky do počítačů, mobilní telefony a nabíjecí kabely.
     Osudným se mu stal 19. únor tohoto roku, když se se dvěma dalšími dosud neustanovenými spolupachateli rozhodl z areálu jednoho z hypermarketů v Plzni na Rokycanské ulici ukrást   plastové pivní přepravky. Poté, co byl při činu vyrušen ostrahou objektu, a dal se na útěk, byl zhruba 20 minut po skutku nedaleko místa činu dostižen a zadržen.
     Včera mu bylo sděleno obvinění ze spáchání přečinů krádež a porušování domovní svobody. Za toto protiprávní jednání mu nyní hrozí až tříletý trest odnětí svobody.   
 
por. Ing. Hana Štefflová
21. února 2014
 

vytisknout  e-mailem