Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Skončil ve vazbě

PLZEŇ - Před sedmi dny zadržen kvůli oznámení bomby v pojišťovně, den nato po krádeži potravin. O tři dny později kradl v hobby prodejně, kde napadl ostrahu. Skončil na vazbě. 

      Rozhodnutím okresního soudu o umístění do vazební věznice skončilo sedmidenní dobrodružství 23letého Plzeňana. Mladík nejdříve v pondělí  dne 8. června tohoto roku v budově pojišťovny v centru Plzně oznámil uložení nástražného výbušného systému. Těsně před dvanáctou hodinou polední vstoupil na pobočku jedné z pojišťoven v Plzni v Sadech 5. května. Zde jednomu ze zaměstnanců sdělil, že v budově je bomba. Poté z místa ihned odešel. Na místo přivolaní policisté okamžitě zahájili evakuaci objektu i přilehlého okolí a začali po pachateli intenzivně pátrat. Během několika málo minut se jim ho podařilo nalézt a zadržet. Na místo byli mimo jiné povoláni i kolegové z oddělení služební kynologie s policejními psy speciálně vycvičenými na detekci nástražných výbušných systémů, kteří celý objekt a jeho okolí prohlédli. Protože během policejního opatření nebyl nalezen žádný nebezpečný ani podezřelý předmět, mohli se všichni občané vrátit na svá místa zhruba hodinu a půl po oznámení přítomnosti výbušniny. Celkem bylo evakuováno 150 osob. Po provedení všech nezbytných a nedokladných úkonů trestního řízení si teprve 23letý muž z Plzně na policejní služebně převzal sdělní podezření ze spáchání přečinu šíření poplašné zprávy.

     Když byl druhý den těsně před druhou hodinou odpolední propuštěn ze zadržení, jeho kroky směřovaly rovnou do jedné prodejny potravin v Plzni na Borech. Zde odcizil plechovku energetického nápoje, kterou uschoval do kapsy kalhot. Jeho jednání si však všiml prodavač, vstoupil mu do cesty a požadoval buď vrácení nebo zaplacení zboží. Následovala fyzická potyčka, během níž se pachatel snažil z místa utéci a poškozený obchodník pro změnu zloděje zadržet. Pachatel však obchodníka přemohl, v rychlosti se ještě stačil ohnout přes prodejní pult a z regálu za ním odcizit krabičku cigaret. Nato z obchůdku utekl. Daleko se však nedostal. O pár minut později byl vypátrán a zadržen policisty oddělení hlídkové služby Městského ředitelství policie Plzeň. Před spravedlností se snažil ukrýt v jedné z nedalekých restaurací. Zboží, které odcizil, bylo ohodnoceno na částku 111 korun.   Kuriózním na tomto případu byl fakt, že pachatel na svobodě pobyl pouhých 15 minut. Čtvrt hodiny po propuštění ze zadržení pro první přečin byl opět omezen na svobodě. Dnes si vyslechne další podezření a sice ze spáchání přečinu krádež.

    Avšak ani jedna z těchto zkušeností mladému muži nestačila. Dalšího protiprávního jednání se dopustil jen o tři dny později. V pátek dne 12.6.2015 kolem tři čtvrtě na sedm večer navštívil prodejnu hobby v centru Plzně. Zde na prodejní ploše z regálu vyndal dekorativní dózu a designový zapalovač. Ty uschoval do černé látkové tašky. Do ruky ještě uchopil obraz a bez placení z prodejny odešel. Za pokladní zónou u východu z prodejny však byl osloven všímavou ostrahou, která jej vyzvala, aby zboží vrátil a vyčkal příjezdu policie. Mladík však na nic nečekal, zaměstnance odstrčil a pokusil se mu uniknout. Ten však pachatele strhl na zem, kde došlo k fyzické potyčce. Během ní byl mladý recidivista přemožen a na místě zadržen do příjezdu policejní hlídky. Přestože hodnota odcizených věcí dosáhla částky 647 korun, bylo jednání pachatele kvalifikováno jako přečinu krádež. Téhož dne byl totiž pravomocně odsouzen za své předchozí protiprávní jednání k trestu odnětí svobody v délce trvání šesti měsíců s podmíněným odkladem na rok a půl. Kromě jiného byl policisty ve věci podán podnět k návrhu na vzetí na vazbu, který byl akceptován jak dozorujícím státním zástupcem tak soudem.

por. Ing. Hana Štefflová
15. června 2015

vytisknout  e-mailem