Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Soutěž mladých cyklistů v Rokycanech

Na dodržování pravidel silničního provozu dohlíželi dopraví policisté 

     Dnešního dne čtyři  dopravní policisté z Rokycan  odložili své pokutové bloky, stavěcí terče, reflexní vesty, přístroj na měření alkoholu, testry na zjištění návykové láty  a další vybavení, které běžně používají při výkonu své služby. V dopoleních hodinách  se přemístili na "tréninkovou" plochu pro mladé cyklisty,  stali se spolupořadateli  a rozhodčími okresního  kola dopravní soutěže mladých cyklistů v Rokycanech.   Na  dopravním hřišti sledovali chování  soutěžích na kole a ostatní pořadatelé dohlíželi na soutěžící při psaní znalostních testů o silničním provozu a jejich znalosti při podávání první pomoci zraněnému.  Policisté posuzovali  znalosti v oblasti pravidel silničního provozu a zejména pak  jejich dodržování  v praxi - v tréninkovém provozu,  neunikli jim  zejména jejich nesprávné návyky, které si osvojili při dopravní výchově a jízdě na kole. Zejména ty si pak díky obdobným soutěžím odnesou do budoucího života.  Za chyby nedostávali soutěžící  pokuty, ale trestné body, kdy za každý "přestupek"  obdržel soutěžící pět trestných bodů. Ty pak v součtu s ostatními disciplinami rozhodly o jejich  umístění nejenom  v soutěži školních kolektivů, ale i jednotlivců.

    

předání putovního poháru vítězi.JPGpředání putovního poháru vítězi
Za  své snažení byli účastníci  odměněni dle svých výkonů, dle pozic na kterých se umístili.  Byli rozděleni do dvou kategorií, kde v první  kategorii soutěžili žáci ze dvanácti  základních škol prvního stupně  a v druhé kategorii mezi sebou soupeřili žáci z druhého  stupně, kteří byli vybrání z deseti základních škol na rokycanském okrese.

 Vítězům byly předány ceny z rukou organizátorů akce a za Policii ČR územního odboru Rokycany předával putovní poháry vedoucí dopravního  inspektorátu Rokycany npor. Mgr. Jiří Holub.

     Nutno upozornit na přicházející letní období, které souvisí s častnějšími  aktivitami  na jízdních kolech.   Cyklisté jsou  s teplejšími dny častějšími účastníky  silničního provozu a jelikož jsou  snadno zranitelní,  při kolizích mohou být následky velice závažné, přináší policisté s předstihem upozornění k základním radám bezpečné jízdy na kole a k důležitým pravidlům daných zákonem. Ze statistiky rokycanských policistů vyplývá, že v loňském roce zaznamenali deset  takových kolizí, v roce 2011  sedm a v roce 2010  pak 9 případů.  V silničním provozu se jedná o „rizikovou skupinu“ z hlediska možných následků. Je totiž nejzranitelnější a na rozdíl od řidiče není cyklista  chráněn „plechy“.

Cyklisté, víte jak bezpečně vyjet na silnici ?

  • Jezděte co nejblíže u pravého okraje a sledujte provoz okolo sebe, tak abyste mohli včas reagovat na možné nebezpečí.
  • Nikdy nejezděte dva vedle sebe, ani dva na jednom kole. Nevozte ani předměty, které by mohly zranit vás, nebo další osoby.
  • Své úmysly dávejte včas najevo a takovým způsobem, aby je řidiči i chodci správně pochopili.
  • Při každé změně směru jízdy dejte včas a zřetelně znamení paží. Před vybočením doleva se nezapomeňte ohlédnout.
  • Respektujte dopravní značení, světelné signály a pokyny policistů.
  • Při jízdě si vždy chraňte hlavu před poraněním cyklistickou přilbou.
  • Za snížené viditelnosti mějte včas rozsvíceno osvětlení kola, tak abyste byli na komunikaci zřetelně vidět.
  • Oblékejte si nejlépe světloodrážející oblečení, nebo  oblečení s reflexními prvky.
  • I pro cyklisty platí zákaz požívání alkoholických nápojů před a během jízdy.
  • Dodržujte pravidla silničního provozu.
  • Nezapomínejte na "3 O" - opatrnost - obezřetnost - ohleduplnost !!!

nprap. Hana Kroftová
21.5.2013

vytisknout  e-mailem