Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Statistika dopravních nehod

Nehodovost na Rokycansku za 1.pololetí roku 2009 

  1.pololetí roku 2009 porovnání se shodným obdobím roku 2008
počet dopravních nehod 139 -186
počet usmrcených osob 1 0
počet těžce zraněných 10 + 1
počet lehce zraněných  48 + 2
alkohol u viníka 11 - 6
hlavní příčiny    
nesprávný způsob jízdy 61 - 104
nepřiměřená rychlost              48 - 23
nedání přednosti 17 - 20
nesprávné předjíždění 4 - 3
DN v obci 69 - 62
DN mimo obec 70 - 124

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dle shora popsaných ukazatelů je zřejmé, že počet policií vyšetřovaných dopravních nehod na území našeho regionu klesl. Přesto však nesmíme opomenout znovu řidiče varovat před hlavními příčinami nehod. Je jimi neustále nepřiměřená rychlost (nepřizpůsobení rychlosti dopravně technickému stavu komunikace, zejména pak při změnách počasí -snížené viditelnosti, mlze, silném dešti ....) a nesprávný způsob jízdy (nevěnování se řízení, nedodržení bezpečné vzdálenosti za vozidly, nezvládnutí řízení).

Z uvedených statistických čísel dále vyplývá, že v podstatě skoro neměnný stav zůstává u řidičů pod vlivem alkoholu. Takovýmto řidičům je třeba připomenout, že zejména alkohol, či jiná omamná či psychotropní látka, hraje při tragických dopravních nehodách velkou roli. Všeobecně dochází k nehodám pod vlivem alkoholu nejčastěji ve dnech volna a v nočních a v časných ranních hodinách. Nejohroženější skupinou jsou mladí lidé ve věku do 25 let a řidiči s krátkou dobou praxe.

Všichni bychom měli mít při pohybu v silničním provozu na paměti tři jednoduchá pravidla : opatrnost, obezřetnost, ostražitost. Jejich důsledným dodržováním pak můžeme v mnoha případech předejít události, která by mohla v setině sekundy změnit náš život.


 

vytisknout  e-mailem