Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Taktické cvičení složek integrovaného záchranného systému

PLZEŇ - Únik čpavku z chladírenského zařízení, záchrana osob a evakuace fotbalového stadionu. 

     V Plzni proběhlo v úterý 24. září 2013 taktické cvičení složek integrovaného záchranného systému, které bylo zaměřeno na únik nebezpečné látky a následné záchraně i evakuaci osob.  Krátce před desátou hodinou dopoledne v areálu pivovaru došlo na budově k prasknutí sváru na potrubí a k úniku čpavku. Tuto závadu zjistil pracovník pivovaru a byla oznámena na tísňovou linku. Na místo byli vysláni hasiči, zdravotníci i policisté a zároveň byla aktivována krizová skupina města. Pět minut po desáté hodině přijížděli na místo hasiči i policisté. Policisté uzavírali zasažené prostory, zabraňovali vstupu osob a usměrňovali dopravu v blízkosti areálu. Dále policisté umožňovali nájezd různých složek na místo mimořádné události a kontrolovali pohyb osob a vozidel v prostoru.

     Hasiči v protichemických oblecích prohledávali budovu uvnitř i na střeše a bylo zjištěno, že došlo ke zřícení části střešní ochranné konstrukce na potrubí s kapalným čpavkem. Při pokusu uzavřít přívod se dva zaměstnanci nadýchali nebezpečného čpavku a další tři zraněné osoby se nacházely u budovy. Hasiči vynášeli zraněné z objektu a po dekontaminaci je předávali zdravotnické službě.

      Bylo zjištěno pásmo zamoření a možné šíření toxického mraku, ve kterém se nacházel i fotbalový stadion. V uvedenou dobu bylo na stadioně 2 200 diváků, tj. žáků středních škol. Návštěvníky stadionu bylo potřeba evakuovat do nedalekého parkovacího domu. Na křižovatce policisté vykonávali dohled nad silničním provozem a umožňovali přecházení několika stovek chodců.  Velitel opatření žádal i o vyslání výjezdové skupiny policistů, kteří prováděli úkony v areálu pivovaru.

     Při těchto událostech se policisté podílejí na identifikaci zraněných osob i na varování a vyrozumívání obyvatelstva. Zároveň provádějí dohled, ochranu objektů a majetku, aby nedocházelo ke krádežím. Policisté objasňují též přičiny vzniku mimořádné události.

     Cvičení složek integrovaného záchranného systému mělo za cíl procvičit postupy při úniku čpavku do okolí, prověřit havarijní plán pivovaru a spolupráci složek při varování a informování obyvatel o mimořádné události i opatřeních směřujících k rozsáhlému dopravnímu omezení ve městě.

 

                                            

 

 

 

 

nprap. Ladmanová Dana

24.9.2013

vytisknout  e-mailem