Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Taktické cvičení

TACHOV - Pracovní jednání k vyhodnocení cvičení. 

      V polovině listopadu 2013 bylo v Tachově realizováno taktické cvičení  policistů Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje „Škola 2013“. Jednalo se o cvičení, kterého se mimo policistů účastnili i zdravotníci, hasiči a strážníci městské policie. „Komparz“ zajistili policisté ze základní odborné přípravy, medici a pracovníci zmiňované školy.
 
     Cvičení bylo zaměřeno na řešení závažné mimořádné události – situaci AMOK – útok aktivního střelce. Byla připravena modelová situace, kdy došlo k oznámení střelby v budově základní školy. Hlavním cílem cvičení bylo procvičit postupy Policie ČR vedoucí k eliminaci nebezpečných pachatelů a rovněž součinnost s hasiči a zdravotníky při provádění záchranných prací. Pachatelé byli při zákroku zneškodněni a rukojmí osvobozeni. Celkem bylo ze strany pachatelů 11 osob zraněno a 3 osoby usmrceny.
 
     Cíle cvičení a úkoly stanovené v plánu provedení byly za účasti všech cvičících složek o necelý měsíc později podrobně vyhodnoceny na společném pracovním jednání. Hlavní „aktéři“ i porotci se shodli, že se jednalo o velmi profesionálně zvládnutou akci. Samozřejmě však vyvstaly i otázky k diskuzi a dalšímu řešení. Zejména se však týkaly taktické stránky věci, kterou nelze blíže komentovat.
 
     Situace na místě zásahu byla „naaranžována“ a figuranti si přímo „vystřihli“ herecké výkony. Zasahující policisté tak byli v podstatě v reálném prostředí a svými vjemy mohli vstřebávat celou atmosféru obdobné mimořádné situace. Uvnitř objektu školy i v jejím okolí byly slyšet výstřely, výkřiky, řev, volání o pomoc, sténání, na povrchu dlažby byla krev a na různých místech školy ležely zraněné, či mrtvé osoby. Představitelé školáků ve zmatku pobíhali po škole a někteří se v šoku vrhali i směrem k zakročujícím policistům. 
 
     Při vyhodnocení byly shlédnuty dokumentační materiály a shromážděny podklady od všech složek. Diskutováno bylo na různá témata od praktické stránky věci související s komunikací a předáváním informací, až po činnost jednotlivých účastníků – vyjednavačů, zakročující hlídky policie, psychologů, zásahové jednotky, policistů oddělení služební přípravy, hasičů, zdravotníků, velitele zásahu, operačního střediska, tiskové mluvčí, strážníků a dalších. Pozornost byla věnována i časovému sledu všech událostí, služebním úkonům a postupům, výstroji a výzbroji policistů i jednotlivým činnostem jako například ztotožnění osob, prohlídky prostor a podobně.
 
     Celkové shrnutí by se dalo komentovat slovy, která byla při vyhodnocení několikrát vyřčena: „Je nutné obdobné akce realizovat, jelikož právě na takto reálně ztvárněných cvičeních se nejlépe projeví další možné cesty spolupráce, komunikace a předávání informací“.
 
 
por. Bc. Jana Tomková
16.12.2013

vytisknout  e-mailem