Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Trestná činnost páchaná na seniorech

PLZEŇ - Drzost a hyenismus pachatelů nezná mezí. 

     Případy trestné činnosti spáchané na seniorech i přes prováděnou prevenci stále plní policejní statistiky.  Předností zralého věku je sice dostatek životních zkušeností, ale naopak handicapem zhoršená fyzická kondice, někdy také větší důvěřivost a menší obezřetnost. Na tuto věkovou skupinu se zaměřují pachatelé trestné činnosti páchané tzv. pod legendou. Pachatelé seniora navštíví přímo doma nebo jej kontaktují v blízkosti jeho bydliště, představí se jako podomní obchodníci s různým zboží za velmi výhodné ceny nebo zaměstnanci energetických podniků. Nabídnou jim elektřinu nebo plyn za mnohem výhodnějších podmínek či chtějí pouze provést kontrolu spotřebičů a odečet stavů energií.  Poté, co je důvěřivý občan vpustí do svého bytu, využijí hbitě třeba jen chvilkové nepozornosti a seniora připraví o peníze, cennosti, šperky či jiné hodnotné předměty.
     Vynalézavost a drzost pachatelů nezná mezí. V Plzni se policisté velmi často setkávají  s případy, kdy pachatel kontaktuje seniora telefonicky, představí se např. jako vnuk a žádá od dědečka nebo babičky zapůjčení či darování finanční hotovosti. Pokud je senior ochoten peníze dát nebo půjčit, pak pachatel uvede, že si pro ně přijde kamarád, kterého barvitě do detailů popíše. Když pachatel v roli kamaráda přijde za seniorem, ten mu zcela bez podezření předá cokoli, oč žádá. Posléze důvěřivý občan zjistí, že byl podveden.
     V průběhu posledního měsíce a půl se plzeňští policisté setkali s novou legendou, kdy pachatelé přijedou před dům seniora vozem a nabídnou mu prodej brambor a cibule za výhodnou cenu.  Nato přijmou od občana peníze, přislíbí brambory složit na sjednané místo, což neučiní a i s penězi odjedou. Velmi draho přišel nákup brambor 82letou ženu z Plzně, která pachatelům za 8 pytlů této okopaniny zaplatila 12 400 korun. Brambory samozřejmě nikdy nedostala.
 
     Ačkoli Policie České republiky a média neustále informují o těchto případech a radí občanům, jak se v podobných situacích zachovat, musíme bohužel konstatovat, že počet krádeží nebo podvodů spáchaných na starších občanech tímto způsobem nárůstá. Například v roce 2012 řešili policisté Městského ředitelství policie Plzeň celkem 47 takových případů. Za letošní rok jich evidujeme již 29 a s nastávajícím předvánočním obdobím lze jejich nárůst i nadále očekávat.
         
Abyste se nestali oběťmi podvodníků, stačí dodržovat základní a velmi jednoduchá pravidla :
  • neotevírejte dveře osobě, kterou neznáte, a v žádném případě ji nepouštějte třeba jen na chodbu bytu
  • své domovy uzamykejte, i když se v nich zrovna zdržujete, dveře mějte zajištěny pokud možno bezpečnostním řetízkem a opatřeny panoramatickým kukátkem, které Vám umožní dobře si nezvaného návštěvníka prohlédnout ještě dříve, než mu otevřete
  • nereagujte na sebevíc lákavé nabídky cizích osob a důrazně je odmítněte
  • zvoní-li pracovník úřadu nebo jiných služeb, nechte si předložit jeho služební průkaz a zavolejte na úřad nebo instituci, kterou dotyčný zastupuje a vše si ověřte
  • osobě, kterou neznáte nebo máte-li pochybnosti o jejích úmyslech, nepředávejte žádné peníze, byť sebemenší obnos
  • nenechávejte si doma větší finanční hotovost, své peníze radši svěřte finančním institucím
  • v případě, že se s takovou osobou setkáte, okamžitě informujte policii na tísňové lince 158.
 
por. Ing. Hana Štefflová
31. října 2013

 

vytisknout  e-mailem