Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Vaše auto není trezor

ROKYCANSKO - Včerejšího dne proběhla na teritoriu Rokycanska akce zaměřená proti vloupání do vozidel.  

      Preventivní opatření proti vloupání do motorových vozidel proběhlo ze strany preventivně informační skupiny dne 19. 9. 2013 v době od 10:00 hodin do 14:00 hodin na území  Rokycanska.  Vzhledem k houbařské sezóně se policie zaměřila i  na místa u lesních cest, kde majitelé zaparkují svá vozidla, od kterých se na delší dobu vzdalují a právě ty se pak mohou stát snadným terčem pachatele. Na to, že auto není trezor byli upozorňováni řidiči, kteří od svých vozidel odcházeli a nechali na sedadlech či v zavazadlovém prostoru viditelně uložené věci.

     Policisté apelují na majitele či uživatele motorových vozidel, aby základním opatřením minimalizovali možnost vloupání do vozidla. Vždy postačí odstranit z pachatelovo dohledu jakékoliv věci, které by se staly jeho snadnou kořistí. I prázdá odložená taška na sedadle, může vzbudit zájem pachatele, jelikož neví co je jejím obsahem.  Oprava skleněné výplně u vozidla, kterou pachatel rozbil v úmyslu zmocnit se tašky, může být pak jedinou a zbytečnou  škodou. 

     Od měsíce června 2013 do současné době šetří policisté z územního odboru Rokycany osmnáct případů vloupání do osobních motorových vozidel a 8 případů krádeže. Proto je na místě opět upozornit na několik základních pravidel.

Auto není trezor !

Nenechávejte na sedadlech ani odkládacích plochách vozidla žádné věci, zejména kabelky, kufříky a jiná zavazadla, mobilní telefony, fotoaparáty, notebooky, videokamery, doklady od vozidla či jiné osobní doklady, peněženky či volně položené peníze. Vedle cenných věcí nenechávejte ve vozidle ani další věci, např. oblečení. I zdánlivě „bezcenná" věc může pachatele nalákat.

 ►Ani zavazadlový prostor vozidla není vhodný pro úschovu cenných věcí

Nikde, zejména před obchodem, restaurací či třeba budovou zaměstnání nedávejte okatě do kufru cenné věci. Pachatelé si často své oběti právě na takových místech vytipují a při voupání do vozidla jdou tzv. najisto. Proto vezměte věci vždy sebou.

► Před ochodem od vozidla

Před odchodem od vozidla zkontrolujte uzavření všech oken, včetně střešního, motorového a zavazadlového prostoru a uzavření a uzamčení všech dveří vozidla. Aktivujte všechna zabezpečovací zařízení, kterými Vaše vozidlo chráníte! Vozidlo zabezpečnte i tehdy, vzdalujete-li se od něj třeba jen, abyste vyložili nákup.

►Další rady...

Nebuďme lhostejní, jelikož tím nahráváme zlodějům. Všímejte si  pohybu osob na parkovištích. Pokud uvidíte podezřelou osobu, která se pohybuje mezi zaprakovanými vozidly nebo se už dokonce do nějakého vozidla vloupává, volejte ihned na Policii České republiky na linku tísňového volání 158. Nikdy nevíte, kdy všímavost druhých zachrání vozidlo právě vám!

nprap. Hana Kroftová                                                                                                       

Auto není trezorAuto není trezor

20.9.2013

                                                                             
 

 

vytisknout  e-mailem