Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Velikonoční doprava

Na Rokycansku 

     Uplynulé volné dny využilo mnoho motoristů. Někteří vyrazí na jarní nákupy, jiní zas "dohánějí" návštěvy známých a příbuzných, další pak jedou na hřbitovy, upravit hroby po zimním období a připravit je na svátky jara. Jako každoročně, byli i letos policisté připraveni na zvýšenou hustotu silničního provozu a připravili řadu opatření ke snížení dopravní nehodovosti a ovlivnění  přetrvávající nekázně  účastníků silničního provozu.
     Na Rokycansku se v noci na 30. března zaměřili dopravní policisté na kontrolu dodržování zákazu požívání alkoholických nápojů a jiných návykových látek řidiči. V době od 21.30 hodin dne 29.3.2013 do 3 hodin ráno následujícího dne zkontrolovali 54 vozidel na různých místech našeho okresu. V rámci provedených kontrol zjistili 8 přestupků v dopravě, které vyřešili na místě v blokovém řízení. Dále byl zjištěn jeden řidič u něhož byl pozitivní test na drogy. Řidič se následně podrobil lékařskému vyšetření, které bylo spojeno s odběrem biologického materiálu. Ten bude podroben laboratornímu zkoumání. Na základě získaných výsledků tohoto zkoumání pak bude jednání řidiče kvalifikováno jako přestupek, nebo trestný čin.
     O Velikonočním pondělí se uskutečnila doprvně bezpečnostní akce v době od 12 do 19 hodin. Ve stanovenou dobu zkontrolovali policisté 102 vozidel. Při těchto kontrolách zjistili celkem 31 přestupků v dopravě. Z tohoto počtu jich bylo 28 vyřešeno na místě v blokovém řízení a 3 přestupky budou postoupeny dle věcné příslušnosti k vyřízení správnímu orgánu (v tomto počtu je i jeden řidič, u něhož byla odhalena přítomnsot alkoholu v hodnotě do 0,3 promile). 

     Na dopravu se ale policisté samozřejmě zaměří při výkonu služby i v následujících týdnech. Zejména pak preventivního charakteru je v tomto týdnu probíhající projekt "Zebra se za Tebe nerozhlédne", který se soustředí  na chodce. Přestože se počet dopravních nehod  zaviněných chodcem v loňském roce na Rokycansku ve srovnání s předcházejícími léty opět snížil (rok 2012- 0x; rok 2011 - 3x; rok 2010 - 7x; rok 2009 - 6x), budou se dopravní policisté v tomto týdnu na problematiku spojenou s těmito účastníky silničního provozu opět zaměřovat  a v rizikových časech jako například na začátku vyučování, či skončení výuky v odpoledních hodinách dohlížet u některých přechodů pro chodce na jejich bezpečnost. Souběžně s touto akcí bude v tomto týdnu uskutečněna i beseda pro nejmladší účastníky provozu, děti předškolního věku. Hlavním cílem "Zebry" je  posílení  zásad pro správné přecházení vozovky. Chodci by si měli uvědomit důležitost správného místa pro přecházení, navazování očního kontaktu s řidičem,  úskalí spojené s brzdnou dráhou vozu, nebezpečné přecházení více jízdních pruhů v komunikaci a v neposlední řadě i závažné následky při střetu vozidla s chodcem.
     Malí účastníci besedy si budou moci zásady bezpečného přecházení zopakovat i v budoucnu, jelikož obdrží  drobné upomínkové předměty hlavního partnera akce - Zdravotní pojišťovny Ministerstva vnitra. 

A jaké jsou základní rady "Zebry" ? 

  • Vozovku přecházej na přehledném místě, pokud je v blízkosti přechod pro chodce, použij ho !
  • Do vozovky smíš vstoupit po bezpečném rozhlédnutí. Pravidlo zní: 3x se rozhlédni - vlevo, vpravo, vlevo a rychle přejdi !
  • Vždy si počínej tak, aby řidič měl šanci zastavit vozidlo před přechodem pro chodce !
  • Do vozovky vstupuj, až když vozidla bezpečně zastaví, nikdy nevbíhej před jedoucí vozidla ! 

nprap. Bc. Jana Tomková
2.4.2013 

vytisknout  e-mailem