Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

"Zebra" byla i v Rokycanech

Dopravně preventivní akce policistů 

     Na situaci v dopravě se policisté zaměřují při výkonu služby v průběhu celého roku.  Preventivního charakteru je v tomto týdnu probíhající projekt "Zebra se za Tebe nerozhlédne", který se ve spolupráci se Zdravotní pojišťovnou Ministerstva vnitra ČR soustředí  na chodce. Přestože se počet dopravních nehod  zaviněných chodcem v loňském roce na Rokycansku ve srovnání s předcházejícími léty opět snížil (rok 2012- 0x; rok 2011 - 3x; rok 2010 - 7x; rok 2009 - 6x), zaměřují se v tomto týdnu dopravní policisté právě na  problematiku spojenou s těmito účastníky silničního provozu. V rizikových časech jako například na začátku vyučování, či skončení výuky v odpoledních hodinách dohlíží u některých přechodů pro chodce na jejich bezpečnost.
     Souběžně s touto akcí dnes byla  uskutečněna i beseda pro nejmladší účastníky provozu, děti předškolního věku. Spolupracovníky se pro policisty staly děti z Mateřské školy Čechova Rokycany.  A spolupracovníky proto, že jejich vědomosti o zásadách správného přecházení vozovky a chování v silniční dopravě, předčily očekávání policistů. Děti doplňovaly jejich preventivní výklad a předháněly se v uvedení vlastních postřehů a zážitků ze silnice. Hlavním cílem "Zebry" je  posílení  zásad pro správné přecházení vozovky. A právě to si po besedě mohly děti za dozoru policistů i jejich pedagogů vyzkoušet "na vlastní kůži". Za ukázku správného způsobu přecházení a dodržení všech zásad pak byly díky parnerovi akce ZP MV ČR odměněny upomínkovými předměty s logem "Zebry". Budou si tak moci tyto zásady připomenout i v době, kdy už nebudou mít "dospělého rádce s sebou na  cestách". 
     Chodci by si měli uvědomit důležitost správného místa pro přecházení, navazování očního kontaktu s řidičem,  úskalí spojené s brzdnou dráhou vozu, nebezpečné přecházení více jízdních pruhů v komunikaci a v neposlední řadě i závažné následky při střetu vozidla s chodcem. A jaké jsou základní rady "Zebry" ? 

  • Vozovku přecházej na přehledném místě, pokud je v blízkosti přechod pro chodce, použij ho !
  • Do vozovky smíš vstoupit po bezpečném rozhlédnutí. Pravidlo zní: 3x se rozhlédni - vlevo, vpravo, vlevo a rychle přejdi !
  • Vždy si počínej tak, aby řidič měl šanci zastavit vozidlo před přechodem pro chodce !
  • Do vozovky vstupuj, až když vozidla bezpečně zastaví, nikdy nevbíhej před jedoucí vozidla ! 

nprap. Bc. Jana Tomková
3.4.2013 

vytisknout  e-mailem