Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Zloděj kol dopaden

PLZEŇ - Plzeňští policisté dopadli muže, který od srpna do října roku 2014 odcizil v Plzni tři jízdní kola, provedl vloupání do auta a kradl i v hobby marketu. Na svědomí má kromě toho ještě další dva skutky. 

     Policisté služby kriminální policie a vyšetřování Městského ředitelství policie Plzeň ve spolupráci s policisty obvodních oddělení dopadli muže, který se od srpna do října roku 2014 dopustil hned několika trestných činů. Poté, co nashromáždili dostatek důkazů, které usvědčily 50letého pachatele ze tří krádeží jízdních kol, vloupání do osobního motorového vozidla a odcizení věcí z něj a krádeže zboží v jednom z hobby obchodů, zahájili proti němu trestní stíhání pro přečiny krádež a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Protože navíc zjistili, že obviněný bez vážného důvodu nenastoupil do soudem nařízeného výkonu trestu odnětí svobody, bude pachatel souzen i pro přečin maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.

     První krádeže se obviněný dopustil v noci z 16. srpna roku 2014 na den následující. Nejdříve si vyhlédl osobní automobil tovární značky Škoda Felicia, který stál zaparkován a řádně uzamčen v Plzni na ulici Škroupova, poté do něj násilím vnikl a z něj odcizil autorádio, oblečení, sluneční brýle a řadu dalších drobností, vše v celkové hodnotě 8 499 korun.
     O pouhé dva dny později pokračoval v páchání majetkové trestné činnosti, když před plzeňským infocentrem na náměstí Republiky přeštípl zámek zajišťující na stojanu před budovou řádně zabezpečené jízdní kolo v hodnotě 11 000 korun a toto odcizil. Stalo se tak kolem jedenácté hodiny dopolední a pachatel si s sebou z místa činu ke škodě majitele odvezl i na bicyklu v brašnách uloženou turistickou výbavu jako stan, spací pytel, karimatku, nádobí, oblečení a další věci běžné denní potřeby v hodnotě 8 620 korun.
     Podobně obratně si počínal i 2. září, když kolem třetí hodiny odpolední přeštípl zámek zajišťující jízdní kolo značky Cube na kovovém stojanu v Plzni, Veleslavínově ulici. I odsud s lupem nepozorován odjel.
     Pět dní nato si bez námahy odvezl třetí jízdní kolo, které jeho majitel, byť hodnota bicyklu byla vyčíslena na téměř 20 000 korun, ponechal zcela bez dozoru a jakéhokoli zajištění stát opřené o zeď na ulici Americká.
     Poslední krádeže se pachatel se dopustil dne 14. října loňského roku na prodejní ploše jednoho z obchodů s kutilskými potřebami v centru Plzně. Zde si pod svůj oděv uschoval štípací kleště v hodnotě 1 120 korun a z místa, aniž je zaplatil,  odešel.
     Kromě zmíněných přečinů policisté navíc zjistili, že obviněný dne 29. července roku 2014 provedl prostřednictvím cizí platební karty bez vědomí a souhlasu majitele tohoto platebního prostředku celkem tři nákupy potravin v hodnotě 301 korun. Stalo se tak v jedné prodejně na Slovanech.
     Celková škoda, kterou výše popsaným jednáním recidivista napáchal, byla vyčíslena na více než 55 000 korun. Za přečiny krádež, neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání mu nyní hrozí až tři roky ve vězení.
 
por. Ing, Hana Štefflová
5. ledna 2015
 

 

 

 

vytisknout  e-mailem