Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

Mezinárodní den pohřešovaných dětí

PLZEŇSKÝ KRAJ - Již dvacátým rokem si v České republice připomínáme „Pomněnkový den“ 

Od roku 1983, kdy vyhlásil prezident Spojených států amerických pětadvacátý květen za Den pohřešovaných dětí jako vzpomínku na šestiletého chlapce, který se v roce 1979 v New Yorku ztratil cestou do školy, má tento den již mnohaletou tradici. Název „Pomněnkový den“ je vyvozený od kvítku pomněnky, jehož překlad z angličtiny znamená "nezapomeň na mě". Od roku 1986 se začal tento den pravidelně připomínat. V České republice proběhl první ročník „Pomněnkového“ dne v roce 2004.
Téma pohřešování dětí, které je spojeno s pátráním, patří bezpochyby k tématům, které při kontaktní prevenci s dětmi probíráme a připomínáme, jaká jsou rizika při útěku z domova. Dětem se snažíme vysvětlovat, jak je důležité komunikovat a dávat vědět, kam jdou, kdy se vrátí. Také to, že každý problém, i ten, který se zdá jako ten největší, má své řešení. Důležité je o svých starostech mluvit, svěřit se a nezůstávat v nich sám.
Hlavní myšlenkou tohoto dne je připomínat si toto téma, a to nejen ve zmiňovaném pětadvacétém květnu. Děti se mohou do situace, kdy potřebují pomoc, dostat kdykoliv. Důležité je, aby pomoc přišla co nejrychleji.
Velmi důležitou roli při pátrání hraje co nejrychlejší přenos informací, a to i směrem k veřejnosti, která může po zmizení dítěte poskytnout významné informace, jež mohou vést k nalezení dítěte. V roce 2010 spustilo Ministerstvo vnitra projekt Národního koordinačního mechanismu pátrání po pohřešovaných dětech. O zařazení dítěte do tohoto mechanismu rozhoduje Policie ČR. Velmi efektivním způsobem se pak informace o pohřešovaném dítěti přenesou k široké veřejnosti, a to zejména prostřednictvím médií.
Pomáhat při pátrání po pohřešovaném dítěti může z široké veřejnosti prakticky každý. K tomu stačí přihlásit se k odběru upozornění o vyhlášeném pátrání po osobě, která je v ohrožení. K tomu pomáhá mobilní aplikace, která vznikla díky programu Nadace Vodafone s názvem Aplikace ECHO. Ta je napojena na policejní databázi pohřešovaných osob v ohrožení. Jakmile policie vloží do databáze nový případ, dostane se ke všem držitelům notifikace. Veškeré aktuální informace jsou v aplikaci ECHO k dispozici a držitelé mohou jedním stisknutím zavolat na Policii ČR a předat informace k pohřešované osobě.

Mezi pohřešované děti patří nejčastěji ty, které utečou z domova nebo opakovaně ze zařízení pro výkon ústavní nebo ochranné výchovy.
V roce 2023 policisté na území Plzeňského kraje vyhlásili pátrání po pohřešovaném dítěti (osobě mladší 18 let) v 387 případech. Převážně se jednalo o svěřence ústavních zařízení (350 dětí).

V letošním roce (k 22. 5. 2024) pátrali policisté v našem kraji po 7 dětech, které se nevrátily domů. Současně kolegové v tomto období letošního roku vyhlásili pátrání i po 141 dětech z ústavních zařízení, kdy je stále v pátrání 16 svěřenců.

Mluvme o tomto tématu s našimi dětmi.

kpt. Bc. Hana Kroftová
24. května 2024 

Odkazy do noveho okna

1 Pomněnkový den - prevence  (1)

1 Pomněnkový den - prevence (1) 

Detailní náhled

2 Pomněnkový den - prevence  (2)

2 Pomněnkový den - prevence (2) 

Detailní náhled

3 Pomněnkový den - prevence  (3)

3 Pomněnkový den - prevence (3) 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem