Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihomoravský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihomoravského kraje

Užívá si cizích peněz

HODONÍNSKO: Zloději mají v držení cizí platební karty. 

Hodonínští policisté vyšetřují krádež peněženky, ke které došlo nedávno v jednom z místních autoservisů. Zatím neznámý pachatel využil nepřítomnosti majitele autoservisu a v kanceláři odcizil volně položenou peněženku. Spolu s peněženkou tak její majitel přišel také o peníze, osobní doklady a platební kartu. Celkovou škodu si okradený muž vyčíslil na téměř 15tisíc korun.

O kabelku, peněženku a další osobní věci přišla také šestačtyřicetiletá žena. Svoji kabelku ztratila na zatím přesně nezjištěném místě v Dubňanech. Tu pak zřejmě našel nepoctivý nálezce, který než by nález odevzdal, tak si nalezené věci ponechal pro svoji potřebu. Žena tak přišla mimo jiné také o mobilní telefon a platební karty. I tady byla škoda vyčíslena na několik tisíc korun.

A jak snadné to má zloděj, který se zmocní cizí platební karty, svědčí zatím poslední případ. V pondělí se na veselské policisty obrátila čtyřicetiletá žena, které neznámý pachatel odčerpal několika platebními transakcemi z účtu 7000 korun. Jak tento pachatel k platební kartě poškozené ženy přišel, je zatím předmětem dalšího šetření.

V každém případě se všichni pachatelé dopustili trestného činu Neoprávněné opatření platebního prostředku, za který jim hrozí až dvouletý trest odnětí svobody.


 

Jak si v podobných případech počínat:
 

  • Nikdy u své platební karty, ani v peněžence nemějte přiložen PIN kód
  • Ztrátu nebo odcizení platební karty neprodleně ohlaste své bance a proveďte blokaci svého účtu proti zneužití
  • Obraťte se na policisty a požádejte je o pomoc


 

nprap. Bc. Petr Zámečník, 7. 11. 2012

vytisknout  e-mailem