Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

V Česku řádí rumunské gangy

Českou republiku již několik let navštěvují početné rumunské gangy, jejichž členové zásadním způsobem narušují život našich spoluobčanů.  

Jedná se o skupiny rumunských státních příslušníků, které se v naší republice objevují již nejméně tři roky po sobě. Přijíždějí sem zpravidla v jarních měsících, které jim skýtají příhodné podmínky k jejich „podnikání“. Pohybují se zejména na páteřních komunikacích hlavního města Prahy a v jeho blízkém okolí, ale také na hlavních tazích České republiky, například dálnicích D1, D5 a D8. Jezdí v drahých vozech továrních značek Mercedes, Audi, apod., s mezinárodními poznávacími značkami Francie, Německa, Rumunska či Holandska. Podle těchto základních markantů je mohou lidé poznat. Setkání s nimi by se ale měli maximálně vyhýbat. Hrozí jim totiž riziko okradení, popřípadě i fyzické újmy.
 
Pachatelé používají velmi jednoduchou legendu, která se léty prakticky nemění. Stojí u silnice s odstaveným vozidlem a s mapou v ruce zastavují řidiče s tím, že jsou cizinci pracující v Německu a právě jim došel benzín. Tvrdí, že nemají peníze, ale mohou zaplatit zlatými šperky, které mají u sebe. Jedná se vesměs o masivnější řetězy ze žlutého kovu, které ale prokazatelně ze zlata nejsou. Na základě dosavadních zkoumání těchto předmětů bylo zjištěno, že jsou vyrobeny ze slitiny několika kovů. Nemají tak prakticky žádnou hodnotu. Lidé, kteří jim uvěří, tak snadno přijdou o nemalé peníze. Často přitom uvádějí, že si zboží pochybného původu ani koupit nechtěli. Obávali se ale případného fyzického napadení ze strany těchto osob, kterých bývá na stanovišti pokaždé několik.
 
Takových oznámení přijímá pražská policie desítky. V telefonátech na linku 158 lidé uvádějí, kde se tyto skupinky podezřelých osob právě nacházejí, popřípadě se ozývají řidiči, kteří jimi byli podvedeni. Každé takovéto oznámení policie prověří. Prokázat konkrétní podvodné jednání ale bývá velký problém. Záleží totiž především na tom, kolik člověk takovým lidem za nabízené šperky zaplatí, tedy na výši způsobené škody. Ta ve většině těchto případů nepřesáhne 5 tisíc korun, takže se jedná maximálně o přestupek, za který pachateli hrozí v porovnání s trestným činem jen minimální postih. Pokud se navíc jedná o cizí státní příslušníky, je věc o to složitější. Vyhoštění z republiky by jim hrozilo pouze v případě, že by byli odsouzeni za trestný čin, anebo by se opakovaně dopustili přestupku, kterým by závažným způsobem narušili veřejný pořádek, anebo ohrozili bezpečnost státu. Z těchto důvodů policie důsledně vyzývá všechny občany, zejména řidiče motorových vozidel, aby na výzvy těchto osob k zastavení vůbec nereagovali a pokud možno se s nimi vůbec nekontaktovali. Naopak, je třeba, aby neprodleně vyrozuměli Policii ČR na lince 158, která každé takovéto oznámení důsledně prověří.

Kpt. Bc. Eva Miklíková 20.4.2011

Některá z vozidel, ve kterých se podezřelé skupinky pohybují:

 

vytisknout  e-mailem