Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie kraje Vysočina

Policie České republiky – KŘP kraje Vysočina

V chalupě, ve které hořelo, policisté našli pěstírnu marihuany

JIHLAVSKO: Kriminalisté zajistili přes 200 rostlin konopí a předměty určené k pěstování drogy 

V pondělí 26. září došlo po třetí hodině odpoledne k požáru chalupy v obci na Třešťsku. Na místo okamžitě vyjela policejní hlídka Obvodního oddělení Třešť. U požáru domu zasahovali hasiči Hasičského záchranného sboru kraje Vysočina ze stanice Třešť a dobrovolní hasiči ze Stonařova a Dlouhé Brtnice. Na místě požáru se nacházel muž, který dům užívá k přechodnému bydlení. Při hašení požáru hasiči v objektu zjistili výskyt rostlin připomínajících konopí, což oznámili přítomným policistům, kteří nalezli uvnitř chalupy pěstírnu marihuany.
 
Jednatřicetiletého muže policisté na místě zadrželi a následně umístili do policejní cely. Kriminalisté provedli v chalupě domovní prohlídku. Zajistili přes 200 rostlin konopí a předměty určené k urychlenému pěstování drogy marihuana.
 
Policejní komisař zahájil trestní stíhání muže, který doposud objekt užíval. Trestný čin spáchal ve značném rozsahu a hrozí mu tak přísnější postih. „Muž byl obviněn ze spáchání zvlášť závažného zločinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy ukončeného ve stádiu pokusu, neboť zmiňované rostliny nestihl vypěstovat do té míry, aby se mu jejich pěstování vyplatilo“, řekl por. Radim Novák, DiS., komisař oddělení obecné kriminality. Jak dále dodal, jednání muže jednoznačně směřovalo k vyrobení psychotropní látky a k dokonání činu nedošlo pouze z důvodu odhalení pěstírny policisty. Obviněný muž byl již v minulosti za spáchanou trestnou činnost jiného charakteru pravomocně odsouzen. Muž je stíhán na svobodě.
 
Kriminalistům se podařilo prokázat, že muž rostliny konopí pěstoval přibližně od srpna letošního roku v místě svého současného bydliště. „Používal k tomu předměty určené k urychlenému pěstování drogy, kdy se jednalo např. o sodíková růstová svítidla se speciálními odrazovými stínidly, vzduchotechniku, nainstalované časové spínače, elektrickou ventilaci a také speciálně upravený substrát“, upřesnil komisař Radim Novák. V prostorách chalupy pěstoval obviněný muž marihuanu v květináčích i na speciálně vytvořených políčcích. Z již vyrostlých rostlin nařezal „řízky“, které umístil do vaty. Zakořeněné rostliny poté zasadil na předem připravené a speciálně upravené místo uvnitř chalupy. Takto vypěstoval přes 200 rostlin marihuany v průměrných výškách 45 centimetrů. Drogu měl muž v úmyslu dále zpracovat a užívat.
 
Provedeným šetřením policisté dále zjistili, že muž prováděl v pondělí odpoledne likvidační práce kůlny na pozemku chalupy. „Zbytková dřevěná prkna pálil v blízkosti budovy, což zapříčinilo vznětí střechy chalupy“, dodal k příčině požáru por. Novák s tím, že na základě dosavadního šetření policisté zavinění cizí osoby na vzniku požáru nezjistili.
 
Za spáchaný zločin hrozí pachateli trest odnětí svobody na dva až deset let.
 
por. Bc. Jana Kroutilová, komisař
28. září 2011
Odkazy do noveho okna

pěstírna

pěstírna 

Detailní náhled

pěstírna

pěstírna 

Detailní náhled

pěstírna

pěstírna 

Detailní náhled

pěstírna

pěstírna 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem