Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

V drogovém „obchoďáku“ už zájemci nenakoupí

Počátkem dubna odhalili kriminalisté velkovýrobnu heroinu. V sortimentu ale zadržení měli i pervitin a „trávu“. 

Konkrétně čtvrtého dubna provedli kriminalisté pátého oddělení prvního policejního obvodu, ve spolupráci s pražskou zásahovou jednotkou zadržení čtveřice osob (43, 44, 36, 39). Zadržení samotné proběhlo v rodinném domě v jedné z obcí na Kolínsku. Tam totiž měla povedená partička drogovou základnu v podobě výrobny heroinu a sušírny “trávy“. Dalším artiklem, který zadržení prodávali, byl pervitin. Ten ale nevyráběli, nýbrž ho získávali od jiného výrobce a následně takzvaně přeprodávali, samozřejmě s marží odpovídající riziku. Nutno zmínit, že varna heroinu je na našem území určité unikum, neboť v 95% se tato droga vyrábí především v Afghánistánu, mezi další výrobce lze řadit i Pákistán, Thajsko, Laos, nebo Kambodžu.
A jak celá výroba probíhala? Začátkem všeho byla sklizeň makovic, za kterou někteří ze zadržených vyráželi do Jižních Čech. Makovice pak navozili do sklepních prostor jednoho z domů v Praze 6, kde z nich připravili základ pro následnou výrobu heroinu v podobě hnědé tekutiny, což bylo značně technicky náročné a vždy to zabralo několik dní. Tu pak ve speciální nádobě převezli do zmiňovaného domu v obci na Kolínsku, kde z ní za pomoci varny, speciálně určené pro tento produkt, vyrobili heroin, který poté distribuovali koncovým zákazníkům. Nutno zmínit, že odhalit samotnou výrobnu, a vše s tím související, bylo pro kriminalisty poměrně velice složité. Hlavní dealer, třiačtyřicetiletý Čech, byl totiž velice, ale opravdu velice opatrný. S heroinem, a jinými drogami vždy vyrážel za zákazníky na předem dohodnutá místa v Praze. Nikdy nepřipustil, aby se kdokoliv ze zájemců, byť je na několik kilometrů přiblížil k obci, kde probíhala výroba.
Podstatným faktem v celém případu jsou důkazy, o které kriminalisté nemají nouzi. Při domovních prohlídkách totiž zajistili několik gramů čerstvě vyrobeného heroinu, podobné množství pervitinu, desítky kilogramů marihuany, a stovky palic makovic, kterých byl doslova po strop plný sklep domu v Praze 6. Podobně tomu bylo i s marihuanou. Tu zadržení sušili a připravovali k prodeji ve zmiňovaném domě na Kolínsku. Kriminalisté jí při domovní prohlídce fakticky našli a zajistili na každém volném místě tohoto domu, které bylo alespoň trošku vhodné k sušení. Stejně tak mají kriminalisté zadokumentováno značné množství prodejů jednotlivých drog koncovým zákazníkům. Takových transakcí, dle zjištění policistů, provedli „obchodníci“ v období od druhého lednového týdne do zadržení desítky. V případě heroinu šlo vždy o prodej v průměru jednoho gramu každému zákazníkovi, za který účtovali jeden tisíc korun.
V rámci tohoto případu zahájili kriminalisté úkony trestního řízení pro trestný čin nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy, za který jim v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody až na pět let. Tři z obviněných jsou stíháni vazebně, čtvrtý na svobodě. Nutno také zmínit, že všichni obvinění byli v součtu už celkem čtrnáctkrát stíháni pro drogovou a majetkovou trestnou činnost.
 
por. Mgr. Tomáš Hulan 22. 4. 2014
Odkazy do noveho okna

věci zajištěné při domovní prohlídce (1)

věci zajištěné při domovní prohlídce (1) 

Detailní náhled

věci zajištěné při domovní prohlídce (2)

věci zajištěné při domovní prohlídce (2) 

Detailní náhled

věci zajištěné při domovní prohlídce (3)

věci zajištěné při domovní prohlídce (3) 

Detailní náhled

věci zajištěné při domovní prohlídce

věci zajištěné při domovní prohlídce 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem