Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

V Hradci vykrádají autoprodejny

O letních prázdninách jich zloději vykradli devět, škoda 365 tisíc korun 

Vloupání do autoprodejny

Policisté pátrají po zlodějích, kteří se specializují na vykrádání prodejen pro motoristy v Hradci Králové.
V průběhu letních prázdnin (od 1. července do 24. srpna 2010) stihli zloději vykrást devět objektů. Majitelům napáchali škody za téměř 365 tisíc korun.

Poslední případ byl policistům nahlášen včera (24. srpna 2010) odpoledne. V pondělí 23. srpna 2010 si zloději vyhlédli v krajském městě obchod v Drahoňovského ulici. Krádeží peněz a poškozením vybavení způsobili škodu převyšující částku 38 tisíc korun. Do uzamčeného a elektronicky zabezpečeného objektu se dostali po vykopnutí vstupních dveří. Uvnitř vypáčili uzamčenou pokladní zásuvku a odcizili přes třicet tisíc korun v hotovosti. Poškozením dveří včetně zámku a zárubně vznikla společnosti škoda 8 tisíc korun. Podle oznamovatele mělo k vloupání dojít krátce po třiadvacáté hodině. Osobně objekt uzamkl v pondělí 23. srpna 2010 patnáct minut před devatenáctou hodinou, v té době bylo vše v naprostém pořádku.
Zloději se svým jednáním dopustili přečinu poškození cizí věci a přečinu krádeže. V případě dopadení a prokázání viny jim hrozí až dvouletý trest odnětí svobody.

Zloději objekty vykrádají zhruba mezi 22:00 až 05:00 hodinou. Kradou převážně peníze z příručních pokladen a pokladních zásuvek. Na krádežích se podílí zřejmě více zlodějů. Neznámí pachatelé se dostávají do objektů nejčastěji po násilném překonání dveří (vypáčí, vykopnou) nebo rozbitím výlohy.

Šetříme i případ, kdy stejnou prodejnu monitorovanou kamerou nacházející se na ulici Na Rybárně v Hradci Králové dokonce vykradli dvakrát. Poprvé se zlodějům objekt zalíbil v noci na čtvrtek 8. července 2010. Tehdy tam po prohledání celého obchodu odcizili tři příruční pokladny s celkovou finanční hotovostí převyšující částku 48 tisíc korun a firemními razítky. Zloděj, aby se do firmy dostal, musel nejprve překonat dvoumetrový plot s ostnatým drátem. Poté rozbil okno a vlezl dovnitř. Celková škoda činí zhruba 60 tisíc korun.
Případ je šetřen pro přečin krádeže a přečin poškození cizí věci. Nový trestní zákoník pamatuje na takové jednání trestem odnětí svobody na jeden až pět let.
Na stejné místo se zloději zhruba po měsíci vrátili. Ve firmě v noci na 11. srpna letošního roku odcizili přes tři tisíce korun a na poškozeném zařízení způsobili škodu 4 tisíce korun. Podle trestního zákoníku za přečin krádeže zlodějům hrozí až dvouletý pobyt za mřížemi.

Většina autoprodejen měla elektronické zabezpečení. Drzost zlodějů v dnešní době však došla tak daleko, že je neodradí ani to.

Jedinou prevencí před zloději je nenechávat finanční hotovost v prodejně.

nprap. Anna Pešavová - 25. srpna 2010
foto Policie ČR
 

Odkazy do noveho okna

Vloupání do autoprodejny

Vloupání do autoprodejny 

Detailní náhled

Vykradli autoprodejnu

Vykradli autoprodejnu 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem