Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

V Jablunkově hořela nelegální palírna alkoholu

Frýdecko-Místecko – na policisty čekalo překvapivé zjištění 

Policisté z obvodního oddělení Jablunkov přijali 26. července 2023 před třetí hodinou ranní oznámení o požáru jednoho z rodinných domů. Po příjezdu na místo se zde již nacházeli členové Hasičského záchranného sboru, kteří po uhašení požáru policistům sdělili, že ve sklepě rodinného domu mělo dojít k explozi zřejmě nelegální palírny alkoholu. Ta pak měla způsobit tlakovou vlnu, kvůli které došlo k vyražení několika dveří a vysklení oken. Majitel domu se policistům doznal. Uvedl, že zařízení na výrobu alkoholu je jeho a užíval jej nelegálně. Není si však dle jeho slov vědom toho, že by při tom něco zanedbal. Jelikož se nadýchal kouřových zplodin, byl převezen k ošetření do zdravotnického zařízení. Zde u něj bylo mimo jiné zjištěno, že má přes 2,5 promile alkoholu v dechu. Škoda na poškozených věcech byla předběžně odhadnuta na 50-100.000 korun. Posléze byl ve sklepě objeven také nelegální odběr vody, což policisté předají jako poznatek vodárenské společnosti, která se bude danou věcí dále zabývat.

A aby toho nebylo málo, bylo v domě a blízkém okolí nalezeno ještě větší množství sušiny a rostlin, které policisté zajistili a poslali ke zkoumání. Případná trestní odpovědnost jiných osob a další skutečnosti jsou v této věci předmětem prověřování kriminalistů z Frýdku-Místku a v tuto chvíli není možné sdělit více informací.

Zařízení na výrobu alkoholu si převzali příslušníci Celní správy České republiky, kterým bude celá věc během několika dní předána jako příslušnému správnímu orgánu k dořešení. Muž je důvodně podezřelý ze spáchání přestupku na úseku požární ochrany a z přestupku týkajícího se nelegální výroby lihu, za což mu ve správním řízení hrozí uložení pokuty až do výše 10.000.000 korun.

por. Mgr. Pavla Procházková
oddělení tisku
2. srpna 2023

Odkazy do noveho okna

vytisknout  e-mailem