Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Plzeňský kraj název

Policie České republiky – KŘP Plzeňského kraje

V jeden den tři řidiči pod vlivem alkoholu

PLZEŇ - VENKOV - Při usednutí za volant vozidla nebo řídítka motocyklu je důležité si uvědomit, co svým jednáním člověk může způsobit. 

     Dne 14. června 2014 policisté z územního odboru Plzeň – venkov zjistili několik případů, kdy řidič motorového vozidla řídil pod vlivem alkoholu. V prvním případě uvedeného dne v obci Blovice policisté z místního obvodního oddělení při kontrole řidiče a vozidla zjistili u 30letého muže cizí národní příslušnosti přítomnost alkoholu v dechu. Hlídka muže podrobila zkoušce na přítomnost alkoholu v dechu s pozitivním výsledkem 2,79 promile. Policisté dále muže převezli k lékařskému vyšetření spojenému s odběrem krve a další jízdu mu zakázali. Případ tak kvalifikovali jako trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky, za který muži hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok. Druhým případem se zabývají policisté z obvodního oddělení Třemošná, kteří uvedeného dne na pozemní komunikaci mezi obcemi Žichlice a Hromnice, při kontrole motocyklu a řidiče, zjistili u 27letého muže přítomnost alkoholu. Policisté i v tomto případě mladíka podrobili dechové zkoušce na přítomnost alkoholu v dechu s pozitivním výsledkem 2,24 promile. Hlídka mladíka vyzvala k podrobení se lékařskému vyšetření s odběrem krve, které odmítl. Mladík je tedy důvodně podezřelý ze spáchání trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky, jelikož vykonával ve stavu vylučujícím způsobilost, který si přivodil vlivem návykové látky, zaměstnání nebo jinou činnost, při které by mohl ohrozit život nebo zdraví lidí nebo způsobit značnou škodu na majetku. Za takové jednání mladíkovi hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok, stejně jako v předchozím případě. V třetím a zároveň v posledním případě toho dne, kdy byl zjištěn řidič vozidla pod vlivem alkoholu, došlo taktéž dne 14. června 2014 na pozemní komunikaci mezi obcemi Přeštice a Vodokrty, kdy došlo k dopravní nehodě osobního vozidla, jehož 42letá řidička pravděpodobně nepřizpůsobila rychlost vozidla zejména svým schopnostem, předpokládanému stavebnímu a dopravně technickému stavu pozemní komunikace a jiným okolnostem, které je možno předvídat a s vozidlem vyjela mimo pozemní komunikaci, kde se střetla se stromem. Hlídka obvodního oddělení policie Přeštice na místě podrobila řidičku dechové zkoušce na přítomnost alkoholu v dechu s pozitivním výsledkem 1,83 promile. Při nehodě došlo ke zranění řidičky, která byla rychlou záchrannou službou převezena k vyšetření spojenému s odběrem krve. Při dopravní nehodě vznikla na vozidle předběžná škoda 150 000 korun. Případem se dále zabývají dopravní policisté.
     Naštěstí tyto osoby svým jednání nezpůsobili zranění žádné jiné osobě. Policisté se proto důkladnou kontrolou řidičů snaží chránit zdraví, život a majetek občanů, a to 24 hodin denně.

nprap. Ing. Jan Koželuh
17. června 2014

vytisknout  e-mailem