Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Středočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Středočeského kraje

V jedné obci byly vykradeny chaty

RAKOVNICKO - Nenechávejte v objektech žádné věci, o které nechcete přijít. 

Zimní období nastalo a s tím je spojené i opuštění rekreačních objektů. Toto období, kdy majitelé své chaty zazimovávají a opouští, se stává magnetem pro zloděje. Někdo takový řádil v Nezabudicích a z chat byly odcizené různé věci.

Policisté z obvodního oddělení Roztoky se zabývají dvěma případy vloupání do chat, které nám byly oznámeny 15. prosince.

Do první chaty se neznámý pachatel dostal pravděpodobně tak, že vnikl odemčenou brankou na oplocený pozemek chaty, kde následně páčil dřevěné dveře, čímž je poškodil a způsobil na nich škodu ve výši okolo 15 tisíc korun. Šetřením policisté zjistili, že z chaty byla odcizena mikrovlnná trouba, dvě motorové pily a sekery a benzínová sekačka. Svým jednáním dosud nezjištěný pachatel způsobil škodu ve výši přesahující 11 tisíc korun.

Z druhé chaty byl odcizen indukční vařič, sekery, světla. Neznámý pachatel překonal drátěné oplocení pozemku, vypáčil dveře, vytrhl petlice z kůlny a poté vše prohledal a odcizil vše, co se mu hodilo. Celková škoda byla vyčíslena na 22 tisíc korun.

Policisté případy šetří jako podezření z trestných činů krádež, porušování domovní svobody a poškozování cizí věci, za což hrozí pachateli v případě jeho dopadení a odsouzení až osmiletý pobyt za mřížemi.

Co dělat, je-li chata i přes tato opatření vykradena?
Pokud při návratu domů zjistíme, že máme vylomený zámek, vysazené dveře z pantů, pootevřené okno, či střepy z rozbitého okna, je nejlepším řešením ihned zavolat linku 158.
Nedoporučujeme vstupovat do takového objektu. Mohl by být uvnitř ještě pachatel. Dále bychom neměli manipulovat s předměty a uklízet dříve než přijede policie, znehodnotili bychom takto stopy.
Policisté pravidelně pořádají akce na kontrolu zabezpečení chat a rekreačních objektů, zejména před jejich zazimováním, kdy lidé své chaty opouštějí, a to nejvíce láká zloděje. Někteří vniknou do chaty jen proto, aby zde mohli nocovat či najít něco k jídlu, jiná skupina pachatelů jde cíleně pro věci, které by se daly nějak zpeněžit.
Proto apelujeme na majitele rekreačních chat, aby v objektech nenechávali cenné věci či cokoliv, o co nechtějí přijít. Zloděje nejvíce láká elektronika, starožitnosti, zahradní technika, nářadí či zahradní nábytek.
Důležité je také dobře rekreační objekt zabezpečit a nenechávat v jeho okolí žádné předměty, například žebříky, sekery, či jiné nářadí, které by mohly usnadnit nezvaným návštěvníkům vstup do objektu. Na druhou stranu je ale žádoucí budit dojem, že objekt je i přes zimu obýván.

por. Bc. Michaela Richterová
tisková mluvčí
P ČR Rakovník
17. prosince 2020

vytisknout  e-mailem