Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

V kradeném vozidle najížděl na policistu a vozidlo strážníků

ČESKOLIPSKO - S namířenou pistolí donutili policisté zloděje, aby se vzdal. 

 

Nový Bor 1


Za dramatických okolností policisté zadrželi ve středu ráno 32letého muže z Liberce, který téhož dne odcizil ve Vratislavicích osobní vozidlo značky Škoda Fabia III. To se mu povedlo proto, že řidička v Pivovarské ulici v Liberci  Vratislavicích ponechala nastartovaný vůz krátce bez dozoru.  Díky tomu, že je vybaveno GPS modulem, ale mohla alespoň vysledovat pohyb vozidla na firemním počítači, který ukazoval, že míří na Novoborsko. V Novém Boru a jeho okolí proto už byli policisté v pohotovosti a hledanou fabii pak objevil na parkovišti před prodejnou Penny Market v Novém Boru policista místního obvodního oddělení.

Ten své služební vozidlo zaparkoval čelně před hledanou fábií, aby řidiči zabránil v odjezdu, zapnul na něm signalizační zařízení a vydal pachateli pokyn k tomu, aby vystoupil z auta. Šofér fabie  na to zareagoval tím, že se proti němu rozjel,  a kdyby policista před vozem v poslední vteřině neuskočil, tak by ho srazil. Když kolem něj zloděj projížděl,  ještě naboural jeho služební vozidlo. Potom odbočil na hlavní silniční komunikaci vedoucí na Děčín. Před nejbližším kruhovým objezdem mu  zatarasilo silnici další policejní vozidlo. Proto strhnul řízení doprava a vjel na soukromý pozemek, ze kterého ale nevedla žádná výjezdová komunikace. Vzápětí mu cestu na hlavní silnici zablokovalo vozidlo novoborských městských strážníků . Řidič fabie se i přesto snažil vrátit na hlavní silnici a do vozidla městské policie úmyslně třikrát za sebou naboural ve snaze zátaras prorazit.  S policisty začal „spolupracovat“ až poté, co na něj namířili služební zbraň. Policisté ho následně na místě zadrželi. Jeho dechová zkouška na alkohol  byla negativní, nicméně orientační test na drogy  u něj vyšel pozitivně na amfetaminy a metamfetaminy.

Velitel městské policie v Novém Boru Jiří Zemanec k události dodává : “ Do našeho vozidla pachatel najel úmyslně opakovaně, čímž na něm způsobil škodu za několik desítek tisíc korun. Byl to zatím nejagresivnější útok na strážníky v Novém Boru, se kterým jsem se ve své dlouhé službě setkal“.

Nový Bor 2

Vyšetřovatel už 32letého Liberečana obvinil ze spáchání neoprávněného užívání cizí věci a z násilí proti úřední osobě se zbraní, za což mu hrozí až šestiletý trest odnětí svobody. Pokud ho soud pošle za mříže, nebude to jeho první zkušenost s vězeňským zařízením. V minulosti už tam totiž za majetkovou trestnou činnost strávil devět roků. Také je o něm známo, že je aktivním uživatelem drog. Do policejního protokolu mimo jiné uvedl, že vozidlo odcizil v době, kdy měl namířeno na brigádu do vratislavského pivovaru. Tam ale nedorazil, protože si všiml nastartovaného auta bez řidiče  a okamžitě toho využil. Obviněný přitom nikdy nechodil do autoškoly a  řidičský průkaz nevlastní.

Dnes kolem 14. hodiny uvalil Okresní soud v České Lípě na obviněného vyšetřovací vazbu. Důvodem je  obava, že by na svobodě dál páchal majetkovou trestnou činnost.

 

27. 1. 2017
por. Bc. Ivana Baláková
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem