Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Jihočeský kraj název

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

V kraji bude o 50 policistů více

V Jihočeském kraji bude od příštího roku fyzicky o 50 policistů více. Jihočeská policie představuje organizační strukturu pro rok 2013, která reaguje na připravenou novou strukturu Policie ČR, s účinností od 1. ledna 2013.  

Změně organizační struktury jihočeské policie předcházela podrobná analýza bezpečnostní situace v Jihočeském kraji. Policejní odborníci posuzovali jednotlivé regiony i kraj jako celek, a to vždy podle několika základních ukazatelů. Porovnáván byl v regionu například počet obyvatel, počet policistů, množství trestných činů, počet dopravních nehod, počty pátracích akcí, množství přestupkových jednání. Zohledněn byl i turistický ruch, délka a hustota silniční sítě a podobně. Analýza ukázala rozdíly mezi jednotlivými obvodními odděleními v kraji. Oddělení s podobným počtem policistů a obdobným teritoriem vykazovaly rozdíly, a to co se týče především zatíženosti policistů. Například počty trestných činů či počty dopravních nehod se mezi podobnými odděleními lišili o několik desítek i stovek případů, zatíženější oddělení pak mají mnohem menší prostor pro práci v terénu. Plánovaná optimalizace struktury jihočeské policie a tím i jednotlivých oddělení by měla zajistit srovnatelnost policejního servisu pro občany po celém kraji. Tyto organizační změny jsou dlouhodobějšího charakteru a probíhají postupně v rámci celého kraje dle vývoje bezpečnostní situace.

Jihočeští policisté chtějí těmito změnami zabezpečit všem občanům podobnou obslužnost ze strany Policie ČR a zároveň zajistit policistům srovnatelné množství práce vykonávané na jednotlivých odděleních v rámci celého kraje. Cílem je vytvořit v daných podmínkách odpovídající úroveň bezpečnosti pro všechny občany v celém regionu Jižních Čech.

„Máme stejně jako ostatní policejní ředitelství v republice, přidělené a pevně stanovené množství finančních prostředků i stanovený počet policistů. V rámci těchto daných mantinelů se snažíme připravovanými změnami zajistit všem obyvatelům i návštěvníkům kraje co nejlepší servis ze strany policie. Naším záměrem je, aby policisté (policista na služebně, v terénu, dopravák, psovod, kriminalista...) měli v celém kraji ke všem občanům stejně „blízko“. Všechno se nám nemusí podařit na sto procent. Budeme však všechny ukazatele průběžně vyhodnocovat a co nejrychleji reagovat na negativní reakce.„ Tak změny vysvětluje i svým policistům krajský policejní ředitel plk. Heřman.

Krajské ředitelství policie Jihočeského kraje bude od 1. ledna 2013 disponovat 2204 policejními tabulkovými místy, které budou v rámci teritoria přerozděleny následovně:

Územní odbor České Budějovice                 458 tabulkových míst
Územní odbor Český Krumlov                     173 tabulkových míst
Územní odbor Jindřichův Hradec                196 tabulkových míst
Územní odbor Písek                                     173 tabulkových míst
Územní odbor Prachatice                            146 tabulkových míst
Územní odbor Strakonice                            182 tabulkových míst
Územní odbor Tábor                                    207 tabulkových míst
Organizační články přímo řízené KŘP         669 tabulkových míst


V souladu s novou strukturou nedojde k žádným organizačním změnám v zajišťování výkonu služby útvarů Služby kriminální policie a vyšetřování, Služby dopravní policie, Odboru cizinecké policie, Služby pro zbraně a bezpečnostní materiál či Integrovaného operačního střediska.


Organizační změny, které budou s ohledem na novou strukturu ředitelství realizovány, spočívají zejména v redukci počtu řídících pracovníků, do přímého výkonu služby bude převedeno 43 vedoucích policistů.


V souladu s nově nastavenou organizační strukturou dojde u několika oddělení pod Územním odborem Český Krumlov a Jindřichův Hradec k dílčím změnám. Jedná se zejména o transformaci Obvodního oddělení policie Vyšší Brod na policejní služebnu v přímé podřízenosti Obvodního oddělení Lipno. Změnu Obvodního oddělení Křemže na policejní služebnu v podřízenosti Obvodního oddělení Český Krumlov. Další úpravou je přeměna Obvodního oddělení Slavonice na policejní služebnu v podřízenosti Obvodního oddělení Dačice. Mění se název policejní stanice České Velenice, Chlum u Třeboně a Studená na policejní služebnu.


Změny u těchto oddělení se nijak nedotknou akceschopnosti policistů v daném teritoriu či obci. Spočívají pouze v tom, že policejní služebna nemá vlastního vedoucího a řízení chodu služebny zajišťuje mateřské policejní oddělení. V tomto případě OOP Suchdol nad Lužnicí a OOP Jindřichův Hradec.


Policejní služebna umožňuje flexibilně pro výkon služby využít všechny policisty mateřského oddělení, bez ohledu zda jsou zařazeni na oddělení či na služebně. Je potřeba zdůraznit, že nedojde k opuštění stávajících budov, ke změně početního stavu policistů v terénu v rámci krajského ředitelství, vybavení služeben technikou a vozidly. Toto vše zůstává na svém místě.


V zásadě jde o optimální rozložení policistů po celém kraji s ohledem na potřebu výjezdů k oznámeným případům, zpracování všech událostí protiprávního jednání, zajištění veřejného pořádku v příslušném teritoriu či provádění dohledu nad bezpečnostní a plynulostí v silničním provozu.


Na policejní služebně bude organizace práce zabezpečována příslušným obvodním oddělením. Policejní služebna bude nadále sloužit jako zázemí ke zpracování jednotlivých oznámení v daném teritoriu, k zajištění kontaktu s občany ve stanovených časech a dnech. Výkon služby bude plánován a zajišťován v celém teritoriu obvodního oddělení i policejní služebny dle aktuálních potřeb, k čemuž mohou být využívány mapy bezpečné lokality. Podle aktuální bezpečnostní situace bude reagováno na požadavky starostů dotčených obcí, vývoj kriminality i dopravní nehodovosti.

Policejní služebny budou zachovány v místě stávajících obvodních oddělení (policejních stanic) včetně zachování budov, vybavení, techniky a služebních dopravních prostředků. Ze žádného místa, kde je dnes dislokována, policie neodchází.

Zajištění výjezdů k jednotlivým událostem (trestní a přestupkové jednání) bude zabezpečovat policejní hlídka, která bude nejblíže dané události a vyšle ji dozorčí služba nebo operační středisko. Výkon obchůzkové a hlídkové služby bude zpravidla zabezpečován policisty s místní a osobní znalostí, tak jak tomu bylo do současné doby.
Se všemi těmito změnami, které se přímo dotýkají státní správy a samosprávy byli také příslušní starostové průběžně seznamováni při osobních jednáních a taktéž byl vedením krajského ředitelství informován hejtman kraje Mgr. Jiří Zimola.

V současné době je v rámci Krajského ředitelství policie Jčk obsazeno 2154 policejních tabulkových míst, z čehož je patrné, že dojde k doplnění policistů na plánovaný stav (2204). V současné době probíhá výběrové řízení k přijetí nových policistů, částečně mohou do Jižních Čech přijít i policisté z jiných krajů. V kraji tak bude fyzicky o 50 policistů více, než je v současné době.

mjr. Mgr. Jiří Matzner, pisjc@mvcr.cz
16. listopadu 2012
 

vytisknout  e-mailem