Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
hl. m. Praha název

Policie České republiky – KŘP hlavního města Prahy

V létě posílíme výkon služby

Pražská policie během letního období mnohem častěji zasahuje při pomoci u tonoucích osob, nebo jsou na linku 158 upozorňováni občany na problémy v lodní dopravě.  

K těmto zásahům jsou vždy přivoláni policisté z Poříčního oddělení. Díky motorový člunům jsou velmi rychle schopni zasáhnout právě při pomoci a problému na Vltavě. Během celého roku probíhají ve spolupráci se Státní plavební správou akce na kontrolu alkoholu u lodivodů. V letní období těchto kontrol probíhá mnohem více a to z důvodu větší frekvence v lodní dopravě. Policisté kontrolují nejen lodivody bez osádky, ale hlavně ty, kteří provozují tuto činnost pro přepravu osob a turistů. Jedná se například o vyhlídkové plavby. Při poslední akci policisté kontrolovali kapitány lodí, u nichž ve dvou případech zjistili 0,9 a 0,16 promile alkoholu v dechu. Oba muži tímto svým jednání porušili zákon o vnitrozemské plavbě a dále věc bude řešit správní orgán, což je v tomto případě Státní plavební správa.
 
V letním období v ulicích Prahy přibývá i cyklistů. Ti jsou povinni se ze zákona řídit na pozemní komunikaci stejnými předpisy jako řidiči motorových vozidel. Proto i u nich mohou proběhnout kontroly. Velmi často se policisté právě v letním období setkávají s cyklisty, kteří během svého výletu zastaví v restauraci a popíjí alkohol. Mnohdy si neuvědomují, že posléze, když opět vyrazí na veřejnou komunikaci po požití alkoholu, dopouští se protiprávního jednání. Ti například stejně tak jako řidiči motorových vozidel mohou zapříčinit svou pomalejší reakcí dopravní nehodu. Od začátku roku policisté odhalili bezmála tisíc případů, kdy u řidičů při běžné silniční kontrole naměřili více než jednu promili alkoholu v dechu, nebo zjistili požití drogy.
 
Z tohoto důvodu se Pražští policisté během letního období zaměří a zvýší dohled nejen u Vltavy, také u rybníků, jiných vodní nádrží, tak aby v případě potřeby mohli co nejdříve pomoci a hlavně v těchto místech působili preventivně a nedocházelo zde ke kriminalitě.
 
 

nprap. Eva Kropáčová      10.7.2011

Odkazy do noveho okna

pořádková policie

pořádková policie 

Detailní náhled

Drager znak PČR

Drager znak PČR 

Detailní náhled

nehoda jízdní kolo

nehoda jízdní kolo 

Detailní náhled

policejní člun

policejní člun 

Detailní náhled

znak poříční odd

znak poříční odd 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem